Celebració del desè aniversari de les Escoles Ribas, 1926

Aquest centre educatiu comptava amb un gran prestigi, també fora de l'àmbit local

La imatge que presentem és d'autoria desconeguda i pertany a l'arxiu de la Fundació Museu-Biblioteca de Rubí. Ha estat publicada diverses vegades, entre elles al llibre L'Abans i també al Butlletí núm. 57 del Centre d'Estudis Rubinencs i el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí.

Es tracta d'una gran fotografia de grup dels membres de l'Associació d'Antics Alumnes de les Escoles Ribas, els nois al darrere i les noies al davant, presa el 5 de setembre de 1926 als jardins d'aquell centre escolar, acabat de construït feia 10 anys i que el mateix any 1916 ja havia començat a estar un funcionament.

Així doncs, aquell 1926 es va celebrar el 10è aniversari de la inauguració de les escoles, que va tenir lloc el 16 d'abril en comptes de la celebració tradicional del dia 12 (data que sempre es commemorava com la de la defunció de Lluís Ribas, el mecenes que havia fet possible la construcció del centre), per "exigencias rituales", segons ens explica Joan Bosch, primer director de les escoles, a les seves memòries. Al matí tingueren lloc els funerals en memòria del Lluís Ribas a l'església de Sant Pere i a la tarda hi hagué un festival infantil a la sala d'actes del centre, amb cançons (entre elles l'himne de les escoles), exercicis rítmics, lectures, etc., que comptà amb els parlaments de Jaume Carner, president del patronat Ribas, i Valentí Carulla, rector de la Universitat de Barcelona.

La fotografia que comentem es va prendre uns mesos després d'aquesta celebració, el mes de setembre, data en què el setmanari local Saba Nova edità un número especial dedicat al 10è aniversari de les escoles, de 16 planes i amb coberta especial. Això denota la importància d'aquest centre educatiu a la població de Rubí, que comptava amb un gran prestigi, també fora de l'àmbit local.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.