Una classe dels Maristes a principis dels anys 70

L'any en què es va prendre la foto feia pocs anys que el col·legi havia obert les seves portes

La imatge va ser cedida per l’ex alumne José Rafael López López, qui podem veure en primer pla, a la part dreta, al costat d’un seient buit, el qual sembla que ocupà un temps l’autor d’aquestes línies (en aquell dia va estar absent per malaltia).

Podem veure un grup d’alumnes del col·legi “Hermanos Maristes” del curs 1972-1973 de tercer d’EGB amb el professor Juan García controlant les seves tasques. Tots aquests nens han complert o bé estan a punt de complir els 60 anys d’edat.

L’any en què es va prendre la foto feia pocs anys que el col·legi havia obert les seves portes. Havia estat el 1967, un cop els germans maristes adquirissin el terreny on s’aixecaven les estructures corresponents al vell projecte d’escoles graduades dels anys 30 i avortat per la guerra civil. Aquesta congregació va optar per un model educatiu cristià i catòlic, però de caire progressista en comparació amb els temps que corrien. A tall d’exemple, havien acollit el 1971 una assemblea dels treballadors de la fàbrica Josa que s’havien declarat en vaga.

El 1972, segons es pot llegir al llibre d’Eduard Puigventós Els Germans Maristes a Rubí (1889-1916 i 1967-2017), havia aparegut l’AMPA del centre, que seria oficialitzada pel govern civil l’any següent, i va néixer un grup muntanyenc que després seria l’Agrupament Escolta Albada.

Un any després va ser nomenat director del centre Bernardo Villarroya, que succeïa al director Valentín Jiménez, el segon dirigent dels Maristes de Rubí després del germà Honorato Pujol. Va fer notables reformes, com adequar noves aules o asfaltar les rampes d’entrada a l’edifici escolar entre altres reformes.

Aquest 1973 també es va introduir l’ensenyament musical als Maristes i es va celebrar la primera edició de la “Canción Respuesta”, on els alumnes mateixos feien la lletra i cantaven les cançons. També cal ressaltar l’entrada del germà Josep Peiró, qui fomentà les classes de català i també l’ajuda a la gent necessitada.

Sabem que el 1974 cursaven EGB al col·legi dels “Hermanos Maristas” 694 alumnes i altres 126 infants estaven adscrits a la secció preescolar (eren els “parvulitos”).  El que mai no va poder impartir aquest centre va ser el BUP i fins els anys 90, quan aparegué l’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO), sempre va ser un col·legi d’EGB.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.