La construcció del Casal Nacionalista, 1920

Tasques d'enfonsament d’un grup de cases velles que es trobava a principis del segle passat a l’actual carrer de Pere Esmendia

La imatge, publicada ja al llibre L’Abans (2002), pertany a l’Arxiu Fotogràfic del Museu de Rubí i ens mostra un grup de persones en una pausa de les tasques de l’enfonsament d’un grup de cases velles que es trobava a principis del segle passat a l’actual carrer de Pere Esmendia (que en aquells temps era de Cabrinetty), a fi de construir un nou local per a la Associació Joventut Nacionalista (“els catalanistes”, com se’ls coneixia popularment).

Segons ens informa el llibre L’Abans, el tercer home que es veu per l’esquerra és Antoni Roura (anomenat “el Tonet”) i al seu costat es troben Ramon Serra, Josep Martorell Trèmols (amb una pala a l’espatlla). Al fons, alçant un porró, veiem en Lluís Soler, i de peu a la dreta de la fotografia apareixen Josep Rusiñol, seguit de Josep Martorell Ballestí. El noi del davant és Miquel Santjoan. Totes aquestes persones eren membres actius d’aquesta associació política i cultural, fundada el 1903 i que abans havia tingut la seva seu a l’ara desaparegut Teatre-Cinema Domènech, tota una institució del Rubí del segle XX.

Els membres de la Joventut Nacionalista, fundada el 1903, desitjaven tenir un local propi i el 1920, com hem dit, van adquirir un grup de cases velles per bastir el Casal Nacionalista. La primera fase de la construcció la van inaugurar l’any següent. Ateses les dificultats econòmiques, es veieren obligats a demanar una hipoteca, però el 1934, en no poder front a les despeses, van vendre el local al Bisbat. Aquest hi instal·laria el Casal Popular, que ha arribat fins els nostres dies.

La Joventut Nacionalista, que des de 1918 editava el setmanari Saba Nova, organitzava moltes activitats inspirades en el seu ideari catalanista, com excursions, cursos de llengua catalana... A més van crear els Amics de la Sardana i un grup de teatre anomenat “Sang Nova”.

Durant la dictadura de Primo de Rivera van haver de canviar el seu nom pel de “Centro Excursionista de Rubí”, que no té res a veure amb l’actual entitat d’aquest nom, creada el 1949.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.