Un curs de viticultura i enologia a la Cambra Agrícola, 1915

Aquesta activitat tenia com a objectiu principal defensar el preu del vi i detectar fraus

La imatge és de J. Maxenchs i es conserva a l’Arxiu Municipal de Rubí. Ha estat publicada en diversos llocs com el llibre L’Abans (2002), de M. Torné; La vinya a Rubí (2015), de N. Julià, i l’article sobre el Casino Espanyol de N. Giménez aparegut al Butlletí núm. 82 del CER i del GCMR (juny de 2021).

Hi apareixen els pagesos que van participar a curs de viticultura i enologia que es va impartir a la Cambra Agrícola de Rubí el 1915. La imatge està presa al pati de l’edifici i al centre, amb corbata fosca, podem veure el professor que el va impartir, que era de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona. Entre els camperols, que no només eren de Rubí sinó que també venien de poblacions veïnes com Castellbisbal o el Papiol, hem pogut identificar Enric Rosés (de cal Rosés de la Bastida), assegut a la primera fila amb un abric fosc.

Aquesta activitat formativa havia estat organitzada per la secció local de la Unió de Vinyaters de Catalunya, creada aquell mateix any, i que tenia com a objectiu principal defensar el preu del vi i detectar fraus. De fet, durant la I Guerra Mundial hi ha haver al nostre país un període de bonança econòmica que també va incloure un renaixement de la producció vinícola, després de la crisi provocada per la pesta fil·loxèrica que havia tingut lloc uns decennis abans. El president de la Unió de Vinyaters era el rubinenc Sebastià Ferrer, de can Rosés i a la nostra població el 1915 mateix es va crear la secció local, presidida per Josep Aguilera, que tenia la seva seu social al carrer de la Riera, 12. No obstant, per fer aquell curs va utilitzar les dependències de la Cambra Agrícola Oficial, creada el 1906 i que aglutinava els propietaris de terres.

Però no tot va ser flors i violes perquè aquell 1915 ja va haver de combatre una pesta de míldiu utilitzant, per cert, algunes innovacions tècniques.

Finalment, direm que uns anys més tard, el 1919, els membres locals de la Unió de Vinyaters van impulsar la creació del Celler Cooperatiu de Rubí.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.