El desaparegut edifici de la Biblioteca i el Museu

El 1989 es va enderrocar el vell edifici i els serveis que allotjava van ser traslladats al Complex Cultural Escardívol, inaugurat l'11 de setembre de 1987

La imatge que presentem aquesta setmana fou captada els anys 80 pel fotògraf rubinenc Carles Embuena. Es tracta de l'antic edifici, ara desaparegut, on s'allotjava antigament el Museu de Rubí i la Biblioteca, entre altres equipaments i institucions, situat on ara es troba la zona de terrasses dels bars que ocupen el carrer de Mossèn Cinto Verdaguer.

El complex estava situat en el lloc que era anomenat popularment "cal Sabateret" (perquè al segle XIX, entre altres establiments, hi havia un taller de sabates), on es trobava un hostal que ja existia en una època tan remota com el segle XVI. A principis del segle passat, a la part que donava a l'actual plaça del Dr. Guardiet s'hi ubicava el jardí de la Fonda Rubí i a l'edifici nord, que es veu en primer pla a la foto, la fonda i diverses botigues (a l'extrem nord, on ara veiem els "containers", estava la fusteria del Vila).

A principis dels anys 50 tota aquesta finca va ser adquirida per l'Ajuntament, presidit aleshores per Josep Fortino, i va ser concretament el 1952 quan es va aprovar la seva rehabilitació, que es va encarregar a l'arquitecte Francisco Portillo. Així, quedaria configurada una nova finca composta de dos blocs construïts de nou separats per un pati, però units per la part superior.

Al de la part sud, on s'havien ubicat els horts de la Fonda Rubí, es situaria una oficina de correus des de 1953, la comissaria de la Policia Nacional, l'Acadèmia Almi a una de les plantes, mentre que el 1956 s'hi ubicaria l'Escola Municipal de Música i el mateix any, al pis superior, el Museu de Rubí, el vestíbul del qual estava situat en la part que unia els dos blocs.

A l'edifici de la part nord, que és el que apareix en primer pla a la fotografia, s'instal·laria a partir de 1953 la Biblioteca Municipal al primer pis, i el 1956, a la planta baixa, una "Sala Municipal de Exposiciones". La "Escuela Hogar de la Sección Femenina" ocupava el segon pis, lloc en el qual, entre el 1982 i el 1989, un cop desapareguda aquesta organització falangista amb l'arribada del nou Ajuntament democràtic, tindria la seva seu el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí.

El 1989 l'Ajuntament va decidir enderrocar el vell edifici i els serveis que allotjava (excepte el Museu de Rubí, que no era de titularitat municipal) foren traslladats al nou Complex Cultural Escardívol, que havia estat inaugurat l'11 de setembre de 1987.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.