La desconeguda masia de Can Solà

Diferents propietaris de Can Solà varen tenir càrrecs municipals a Rubí entre els segles XVII i XIX, com era habitual entre els amos de les masies en aquells temps

Aquests dies dedicats al món rural a Rubí hem tingut ocasió d'admirar algunes masies importants que encara es mantenen en peu i estan habitades o en procés de recuperació.

Però hi ha altres com la de Can Solà, que són pràcticament ignorades per molts rubinencs i rubinenques. La podem veure en aquesta foto antiga (no sabem l'any) del Fons Marroyo i d'autoria desconeguda, que va ser publicada els anys 80 al llibre "Les masies de Rubí i la seva gent", de Miquel Rufé.

Can Solà és la masia més septentrional del terme de Rubí i està situada a l'avinguda de Castellnou. Actualment, passa desapercebuda a causa del tancat i la vegetació que l'envolta.

La tenim documentada des del 1.420 amb el nom de mas Majó i pertanyia al castell de Rubí. També apareix al fogatge (cens per famílies o "focs") de 1.497 i en el del 1.553 consta un tal Joan Bell com a propietari. Al segle XVI adquirí el nom de Can Solà, potser per la vinguda d'un hereu amb aquest cognom. Al cadastre del 1.717, figura Damià Solà com a propietari del mas i l'any següent l'intendent general de Catalunya va donar permís als amos per utilitzar les aigües que passaven per la finca (el torrent de Can Solà).

Durant el segle XVIII la masia i les seves terres conegueren un gran apogeu. Com a botó de mostra esmentem que el 1.733 Damià Solà posseïa un ramat d'ovelles que li proporcionava formatge i també comptava amb un bover, pastors, jornalers, traginers, mossos de mula i diversos hortolans.

Diferents propietaris de Can Solà varen tenir càrrecs municipals a Rubí entre els segles XVII i XIX, com era habitual entre els amos de les masies en aquells temps. Al segle XIX, Jaume Solà va marxar a viure a la població de Terrassa. A la segona meitat del segle passat la zona va ser parcel·lada i va néixer la urbanització de Castellnou. L'agricultura i la ramaderia van passar a millor vida i la masia es va convertir en un habitatge on als anys 80 hi residien dues famílies.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.