Diumenge de Rams a la plaça del Dr. Guardiet, 1951

A Rubí moltes persones es vestien de festa i es dirigien a la parròquia de Sant Pere perquè beneïssin les seves palmes i palmons, comprades a ca l’Aliart, a cal Cisteller o ca l’Esparter

Aquesta imatge procedeix d’Emili Bendranas i va ser publicada al llibre L’Abans (2002). Ens mostra la plaça del Dr. Guardiet plena de gom a gom de persones que surten de l’església de Sant Pere de Rubí durant la festivitat del Diumenge de Rams, que dóna inici al cicle de la Setmana Santa, tot portant palmes, palmons i branques de llorer o d’olivera.

En aquest dia, tant catòlics com protestants celebren l’entrada de Jesús a Jerusalem abans de la Pasqua. A Rubí moltes persones es vestien de festa i es dirigien a la parròquia de Sant Pere per tal que es beneïssin les seves palmes i palmons, comprades a ca l’Aliart, a cal Cisteller o ca l’Esparter, o bé branques de llorer o d’olivera que havien cercat pels camps de l’entorn de la vila. Aquestes palmes es guarnien moltes vegades amb galetes i llaminadures que els infants, trencant les regles establertes, es cruspien abans de la benedicció.

Si bé en èpoques anteriors les palmes, palmons i branques eren beneïdes a l’interior del temple, aviat fou a la plaça del Dr. Guardiet on tenia lloc la cerimònia. Per això, en aquesta Diada aquest espai sempre ha estat curull de feligresos, llevat del fatídic any 2020 a causa del confinament provocat per la pandèmia.

Un cop feta la benedicció, es guardaven alguns rams perquè figuressin al Monument del Dijous Sant dins l’església, on es custodiava l’Eucaristia. Aquesta estructura era desmuntada Divendres Sant i els rams es penjaven als balcons de les cases en senyal de protecció contra adversitats o tempestes.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.