El Castell de Rubí al segle passat

-

 

Aquesta fotografia, d'autor desconegut, ha estat extreta de la web de la Generalitat de Catalunya dedicada al patrimoni arqueològic del nostre país i ens mostra l'aspecte del castell de Rubí tal i com era en una època indeterminada del segle passat.

 

La imatge està captada des del sud-oest i es pot veure a la part esquerra de l'edifici la xemeneia de "la Seda", és a dir, de la fàbrica tèxtil de la família Pich Aguilera, que es va situar al lloc on precisament hi havia hagut el molí del castell.

 

Podem veure com aquest edifici emblemàtic de Rubí, abans de la polèmica remodelació efectuada a la segona meitat dels anys 80 del segle passat, ja havia estat transformat des de feia temps en una masia. Els antics merlets que coronaven el cos oriental, on s'havia ubicat a la seva planta superior la sala noble, havien estat  escapçats en gran part a principis del segle XVIII per instal·lar-hi una teulada. De totes maneres es conservaren tots els finestrals medievals i a la foto es pot apreciar el que donava al pati del castell, que encara es conserva avui en dia. Podeu observar també la curiosa xemeneia, a la intersecció entre els cossos est i  nord de l'edifici. De fet, fins que el castell fou adquirit per l'Ajuntament de Rubí, hi vivia una família de masovers.

 

I atès que el castell s'havia transformat en masia,  destaquem l'entorn plantat de vinyes, que era el cultiu predominant a les terres rubinenques fins a la segona meitat del segle passat, quan l'economia de la vila va apostar decididament per l'activitat industrial.

 

Secció especial del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d'Estudis Rubinencs (GCMR-CER)Més informació al Bloc del GCMR-CER