Els capgrossos de Rubí en el 1986

Van ser adquirits al famós taller El Ingenio de Barcelona el 1979..

 

Aquesta setmana presentem una fotografia de la Festa Major de 1986, de Josep Maria Roset i custodiada a l'arxiu de la Colla de Geganters de Rubí, on podem veure vuit dels deu capgrossos que una comissió de rubinencs i rubinenques van adquirir al taller El Ingenio de Barcelona el 1979.

 

D'esquerra a dreta: el Català, la Negra, el Rajà, el Tonet, la Modista, el Tonet, el Drac, i el Sol en primer pla, davant de tots. Hi manquen la Guapa i el Turc. El Tonet i la Modista, en el moment en què foren comprats eren el Capellà i la Vella respectivament, però se'ls va canviar el nom pels de dos personatges populars d'ètnia gitana de Rubí.

 

 

Els capgrossos de Rubí foren restaurats el 1984 al taller de M. Àngels Mercader, d'Arenys de Munt, i a Rubí, la dissenyadora Maria Carbonell (també artífex dels vestits dels dansaires del nostre esbart) va tenir cura dels figurins, que finalment foren portats a terme al Casal d'Avis (actual Casal de la Gent Gran). A la Festa Major d'aquell any els nous capgrossos foren presentats al públic.

 

No obstant foren retirats a principis dels anys 90 i actualment es troben custodiats a la Casa dels Entremesos, al carrer de Dante, que és la seu de la Colla dels Geganters.

 

La informació ha estat extreta del blog "Entre la Cultura Popular Tradicional Catalana de Rubí" (entrada de 15 de juny de 2015).