L'entrada al passeig d'Alfons Sala a principis del segle XX

El passeig va ser batejat amb aquest nom en memòria del diputat monàrquic Alfons Sala

Presentem aquesta setmana una postal del fotògraf Àngel Toldrà acolorida per Josep Cornella. Es tracta del número 2747 de les 13 que va realitzar de la població de Rubí. Creiem que la seva datació es pot correspondre a la primera meitat dels anys 10 del segle passat, atès que altres imatges de Rubí d'en Toldrà estan datades del 1910.

S'hi pot veure l'entrada nord del passeig Alfons Sala, ara de Francesc Macià. Va ser batejat amb aquest nom en memòria del diputat monàrquic Alfons Sala, que havia finançat les obres d'eixamplament d'aquesta via urbana a finals del segle XIX.

A l'esquerra es pot observar la font que s'ubicava a la placeta de la Marquesa, que aprofitava l'encaix que encara avui en dia es troba davant la desapareguda cansaladeria Milà. A la dreta uns plàtans ens indiquen la presència de l'actual plaça de Catalunya, la del Casino (que des de 1914 va rebre el nom de plaça de Salmerón fins al 1939), i a la cantonada entre aquesta plaça i el passeig també des de 1914 s'ubicava la sucursal rubinenca de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis de Catalunya i Balears, la qual tapen els plàtans i no es pot veure amb claredat. Possiblement en el moment de fer la foto, en cas que sigui anterior a aquell any, encara no s'havia instal·lat aquesta sucursal, però sí existia el casal que l'allotjaria.

Com veieu, el paviment dels carrers era de terra batuda. De fet, només alguns carros hi circulaven i els protagonistes eren els vianants. Així mateix, uns petits arbres es troben a les dues voreres del passeig d'Alfons Sala, cosa que evidencia el seu caire de passeig.

Durant els anys 10 del segle passat, temps en què Àngel Toldrà va fer la postal, el passeig va veure com obrien nombroses botigues i establiments que s'afegiren als que ja hi eren i es transformà en el centre comercial de la vila en detriment del carrer de Sant Bonaventura (l'actual de Maximí Fornés), que fins aleshores havia estat el més important de la població.

Durant tot el segle XX, doncs, ha estat la principal artèria del centre de Rubí i lloc tradicional de passeig de la nostra gent.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.