Espectacle de titelles al bosc de Can Xercavins, 1917

"L'activitat que es mostra a la fotografia va ser organitzada pel Dr. Josep Guardiet, rector de la parròquia de Sant Pere de Rubí"

La fotografia, del fons Can Xercavins, va ser presa per Pere Xercavins, propietari de la masia del mateix nom, el 1917, a l'anomenat "bosc de la Mare" i mostra un improvisat teatret on es representa un espectacle de titelles destinat al públic infantil, encara que a la imatge també podem veure moltes persones adultes, especialment dones, que acompanyes els seus fills i filles a l'esdeveniment. Dalt de la paret natural d'argiles quaternàries s'albiren els airosos ceps d'un dels camps de la masia.

Faltava només un any perquè arribés el tren elèctric a Rubí, però des de feia anys moltes colles foranes, pertanyents a entitats i associacions diverses, viatjaven a la nostra vila per fruir de fontades i passejades pel nostre entorn natural. Els boscos d'algunes masies, com la de can Xercavins, eren un reclam per a algunes activitats que es volien fer a l'aire lliure. No ens hem de deixar d'esmentar tampoc les romeries dels "xatos" procedents de Gràcia a la nostra ermita de Sant Muç. Però també aquests llocs eren gaudits per persones i entitats de Rubí.

L'activitat que es mostra a la fotografia va ser organitzada pel Dr. Josep Guardiet, rector de la parròquia de Sant Pere de Rubí, que només feia un any que exercia el seu ministeri a la nostra localitat, però que ja començava per renovar tota l'estructura cultural de Rubí sempre des d'una perspectiva d'apostolat catòlic, com és obvi. Els infants als quals va dirigit l'espectacle de titelles pertanyien al grup de catequesi organitzat pel rector, el qual, dins de pocs anys crearia una de les entitats més actives de la història de Rubí del segle XX: el Casal Popular.

No sabem exactament d'on prové la denominació de "bosc de la Mare", però crec recordar, segons m'explicava l'Enric Xercavins, que era un lloc on la mare d'un dels propietaris de la casa pairal anava a passejar per esbargir-se. De fet, com ja hem apuntat anteriorment, algunes masies (és el cas també de ca n'Oriol) tenien un petit bosc als seus voltants destinat a l'oci. Can Xercavins també comptava amb una font, no lluny del lloc de la imatge, que avui en dia es troba desapareguda, però actualment es conserven encara unes 40 ha de bosc dins dels terrenys de la masia.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.