La fàbrica de “la Seda” a principis del segle passat

Rafael Pich, de Barcelona, va adquirir el 1892 el molí del castell al marquès de Barberà i el 1896 començaria a funcionar a Rubí

La fotografia pertany a l’Arxiu Fotogràfic del Museu de Rubí i és d’autoria desconeguda. No s’indica tampoc la data en què fou presa, però amb tota probabilitat es tracta de la primera meitat del segle passat.

Hi veiem la nau de la fàbrica anomenada popularment “la Seda”, construïda en aquest lloc entre 1892 i 1896. A l’esquerra podem copsar algun detall de la part superior de la casa del director i al fons, la desapareguda xemeneia. La profusa vegetació de canyes en primer pla indica la presència immediata del curs de la riera.

Rafael Pich, de Barcelona, va adquirir el 1892 el molí del castell al marquès de Barberà i el 1896 començaria a funcionar a Rubí aquesta planta de producció de teixits de seda. Aviat seria batejada per la gent del poble amb el nom popular de “la Seda” o també de “cal Pich”.

El 1903 va morir Rafael Pich i l’empresa passà als seus fills i a la seva muller Maria Aguilera, per la qual cosa ve rebre el nom de “Pich Aguilera Hermanos”. A la primera meitat del segle passat, data en què fou captada la fotografia, els Pich Aguilera, a més del centre de Rubí, on donaven feina a unes 300 persones, tenien el magatzem a Barcelona i una fàbrica més a Badalona. A partir de 1924 començaren a exportar els seus productes a països com Alemanya, Anglaterra o França

Després de la guerra civil, ja cap als anys 40, adquiriren les naus de l’Escardívol i emprengueren importants reformes a la seu original rubinenca, la situada a l’altra banda de la riera, que varen donar lloc a la fesomia actual de les instal·lacions que podem veure al final del pont del carrer de Cadmo.

El 1987 l’empresa va rebre el nom de Sedatex, SA, encara que continuà pertanyent a la família Pich Aguilera, i és a Rubí, en aquestes naus de l’altra banda de la riera, on tenen un dels seus centres logístics més importants.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.