La Festa de la Companyonia de l'Esforç Cristià a l'església evangèlica de Rubí, 1934

A l'estat espanyol el moviment de l'Esforç Cristià va arribar el 1914 i a Rubí el grup local es crearia el 1918

La fotografia que presentem és d'autoria desconeguda i fou cedida per l'Església Evangèlica de Rubí a l'Arxiu Municipal de la nostra ciutat. Ha estat publicada diverses vegades. Mostra la Festa de la Companyonia de les entitats d'Esforç Cristià a Catalunya, dins del temple protestant de Rubí, situat al carrer de Colom, el 1934. Cada grup hi va acudir amb el seu estendard i de fet els podem veure a la paret del fons de la sala.

El moviment Esforç Cristià, de caràcter netament evangèlic, va néixer el 1881 als Estats Units de la mà del pastor Francis Edward Clark (1851-1927) i agrupava grups locals de joves protestats d'edat entre 13 i 30 anys, cadascú amb el seu estendard propi, que es reunien anualment en ciutats diferents (Festa de la Companyonia) en ocasió de la Setmana de l'Esforç Cristià. El seu lema era "Per Crist i l'Església" i organitzaven diferents activitats com oracions, estudis bíblics, etc., i especialment les trobades.

A l'estat espanyol el moviment de l'Esforç Cristià va arribar el 1914 i a Rubí el grup local es crearia el 1918.

La fotografia està presa en època de la II República, un règim àmpliament tolerant amb les diferents creences religioses no catòliques, de la qual cosa se'n beneficià la comunitat protestant de Rubí. El 1934, quan es va captar la imatge, feia només 4 anys que s'havia inaugurat el nou temple protestant al carrer de Colom, amb capital britànic, i també fou l'any en què van deixar d'exercir els seus ministeris el pastor Joan Capó i la seva muller Magdalena Pascual, els quals marxaren a Barcelona i foren substituïts per Daniel Mir i la seva esposa María Araujo.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.