El finestral romànic de l'església de Sant Pere

El finestral és la part més antiga que es conserva actualment del temple parroquial

La foto va ser presa per Germán García el 1994 i es conserva a l'Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya. En ella podem veure el finestral medieval de la façana de ponent de l'església de Sant Pere de Rubí.

És la part més antiga que es conserva actualment del temple parroquial, ben visible des de la part de la plaça del Dr. Guardiet on també es troba la rectoria. La façana va ser resultat de la reconstrucció de l'església que es va fer a inicis del segle XI, després de l'atac del cabdill musulmà d'Al-Mansur, que va malmetre l'edifici. Aleshores es va enderrocar el temple anterior per bastir un de nou i més gran.

En aquesta façana, fet en estil plenament romànic, a part de les arcuacions cegues en estil llombard a la part superior (que no apareixen a la imatge) es va elaborar un bonic finestral de dos ulls fet amb elements reaprofitats de construccions anteriors. D'aquesta manera, hi podem constatar, de dalt a baix, les dovelles de l'anterior finestral que existia abans de la destrossa d'Al-Mansur, que segons l'estudiós F. Margenat podria haver estat de tres obertures i dues columnetes; una imposta amb decoració zoomòrfica (un ocell o bé un aligot) a la part posterior del qual trobem una composició de caragolins i línies ondulades (tot amb motius vegetals) i que M. A. Jorba considera com a una peça romànica dels segles XI o XII que, per tant, seria de la mateixa època de l'elaboració del finestral; un capitell amb una rústica creu antropomorfa del segle X (que va ser adoptada com a logotip del Mil·lenari de Rubí el 1986); una columneta de marbre d'època paleocristiana (potser del suposat edifici de culte existent als segles V i VI), i un capitell invertit de dos graons també del segle X (també segons M. A. Jorba) com a base de la columna que separa les dues obertures.

Estem parlant, per tant, d'un element d'art medieval de summa importància per a Rubí, que és una mostra de les vicissituds pel qual va passar el país en aquells temps d'ara fa més de mil anys.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.