La fotografia que presentem aquesta setmana està datada el 1959 i va ser publicada a les xarxes per Joan Calaf. Es tracta d'una parada instal·lada a la Fira de Barcelona on podem veure, a l'esquerra, Antoni Boada i a la dreta, Joan Boada, els germans que van crear un innovador tallador de mosaics i rajoles que actualment és utilitzat a quasi tot el planeta.
Els Boada van néixer a Rubí; Antoni, el 1923, i Joan, el 1927. El 1951 en Joan va inventar un aparell mecànic que resolia les dificultats que tenia el seu futur sogre, el paleta Joaquim Aragonès (per cert, supervivent de Mauthausen), per tallar rajoles i mosaics. Joan i Antoni li van posar de nom "Corta mosaicos y azulejos Rubí" i aquell mateix any van aconseguir la patent d'invenció i fins i tot van guanyar el diploma d'honor i la medalla d'or a la Exposición Nacional de Inventos que va tenir lloc a la ciutat comtal.
El 1952 els dos germans creen l'empresa, que en un principi s'ubicava en un garatge al carrer de Sant Magí, 15. En un principi es van elaborar unes 25 unitats del nou aparell, el qual amb els anys va anar millorant de mica en mica.
L'empresa familiar va anar creixent i al cap de 10 anys, el 1962, van inaugurar una nova nau entre l'actual passeig de Pau Claris (en aquella època anomenat "General Mola") i el del Bullidor. El 1969 va esdevenir societat anònima, juntament amb el soci Miquel Escayol.
Als anys 70 ja va començar a tenir una projecció internacional, de tal manera que el 1974 va participar, juntament amb altres indústries de Rubí, a la Exposición de Productos Españoles de Sao Paulo (Brasil).
Més tard, el 1981, es va crear la fàbrica que actualment es troba al polígon industrial de Can Rosés, que des de 2002 es veu complementada amb el gran centre logístic i industrial de l'empresa que es troba a la població de Santa Oliva (el Baix Penedès), de 20.000 m², que consta d'un museu (Espai Temàtic Eines per a la Construcció) i un centre de formació entre altres elements.
Actualment, l'empresa, anomenada Rubí Group, SA, disposa de filials a molts països i exporta els aparells del seu catàleg de 200 marques registrades a 140 nacions. Podem dir, com a mostra del seu èxit, que la talladora manual TS-60 és la més venuda del món.
Desitgem que continuï l'èxit d'aquesta multinacional que va néixer a la nostra ciutat de la mà de dos actius germans emprenedors i que ha portat el nom "Rubí" a tot el planeta.
Nota: agraeixo a la família Boada els suggeriments aportats en redactar aquest escrit.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.