Granades de morter fabricades a Rubí durant la guerra civil

Entre els mesos d'agost i setembre de 1936, moltes fàbriques i tallers de la nostra vila, un cop col·lectivitzades, passaren a ser destinats a la producció de material bèl·lic

La foto forma part de l'arxiu de GCMR-CER, cedida per Pere Bel. Podem veure-hi tres granades de morter i una espoleta aïllada que van ser fabricades a la nostra població durant la guerra civil.

Entre els mesos d'agost i setembre de 1936, moltes fàbriques i tallers de la nostra vila, un cop col·lectivitzades, passaren a ser destinats a la producció de material bèl·lic les 24 hores del dia.

La Col·lectiva de Mecànics, Serrallers i Ferrers de Rubí era l'entitat que tindria cura de manera directa del procés de fabricació dels elements militars i fou creada dins les naus del Rubí Industrial (actual Complex Escardívol), que havien passat a mans dels seus obrers.

En aquestes instal·lacions es feia gran part del procés de fabricació de les granades de morter del calibre 86, que en el llenguatge dels col·leccionistes són anomenades "de model alemany", ja que curiosament s'inspiraven en prototipus alemanys i italians. El model fabricat a Rubí portava el número d'identificació 58. Aquí es feia el tornejat, el roscat i el muntatge, mentre que l'espoleta de cada projectil procedia de Manresa. Les granades, un cop fabricades, es traslladaven a Barcelona, on serien carregades d'explosiu.

Segons ens indica Pere Bel, a diversos llocs de la geografia catalana s'han trobat granades fabricades a Rubí.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.