Un grup de nenes de l’escola municipal de Rubí el 1903

L’escola pública de nenes, que el 1899 donava cabuda a 51 alumnes, era situada al carrer de Sant Cugat i era unitària

Aquesta setmana us oferim una curiosa fotografia de l’arxiu de la Fundació Museu-Biblioteca de Rubí que va ser publicada al llibre L’Abans (2002) on podem veure un grup de nenes de l’escola municipal (“el Comú” o “Cumu”) de la nostra població l’any 1903 (segons L’Abans és de 1890) amb la seva mestra Rosalia Son dalt a la dreta. Pel que fa a les alumnes, asseguda davant, la quarta per l’esquerra, està Àngela Torralbas.

L’escola pública de nenes, que el 1899 donava cabuda a 51 alumnes, era situada al carrer de Sant Cugat i era unitària, és a dir, totes, fos quina fos la seva edat, compartien aula. A més, segons molts testimonis i informes de l’època les condicions eren bastant lamentables.

L’abril de 1903 Rosalia Son era l’encarregada de la secció de nenes de les escoles municipals fins a la seva jubilació el 1914, mentre que el seu marit Manuel Miralles, que tenia gran prestigi a Rubí com a mestre, era qui atenia la de nens (56 alumnes el 1899), situada al carrer de Llobateras.

En aquells temps els infants entraven a col·legi als 6 anys i en teoria en sortien als 13 o 14. No obstant, està constatat que molts ja abandonaven l’escola als 9 anys per dedicar-se a treballar.

A part de les escoles nacionals (municipals),  que només donaven classe al 17,8 % de l’alumnat de Rubí, per a les nenes hi havia altres centres a la vila  regentats per institucions religioses (com la de les germanes de Santa Teresa o l’Escola Evangèlica, que també admetia nens) i fins i tot una privada que no era religiosa malgrat el seu nom (la de la Puríssima Concepció).

Finalment, com a curiositat direm que, segons el llibre de J. Parras i M. Santirso aparegut el 2007, cap el 1900 hi havia a Rubí el 73% de la població masculina escolaritzada i el 52% de la femenina, uns percentatges superiors a la mitjana de Catalunya i no cal dir que també a la de la resta de l’estat espanyol.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.