Grup teatral femení “Virolai”, del Casal Popular, 1934

El Casal Popular va viure una intensa activitat teatral entre els anys 20 i 30 i el seu escenari era on més obres es representaven a la vila

Aquesta setmana tenim la celebració del Dia Internacional de la Dona i amb aquest motiu presentem una fotografia on es pot veure, en una peregrinació a Montserrat, un grup teatral compost íntegrament per noies i que va néixer en el si del Casal Popular el 1934.

La imatge va ser cedida per Maria Grau Comelles a l'Arxiu Municipal de Rubí i surt publicada al llibre d'Enric Escofet "El Casal Popular. 100 anys de cultura a Rubí. 1921-2021", publicat el 2021, del qual hem extret gran part de la informació que presentem en aquest escrit.

El Casal Popular, vinculat a la parròquia de Sant Pere i una de les institucions més importants al Rubí del segle passat, va viure una intensa activitat teatral entre els anys 20 i 30 i el seu escenari era on més obres es representaven a la vila. El grup més important era "Fortitud", compost exclusivament per nois i és que no es permetia que persones de diferent sexe actuessin junts, llevat d'alguna nena. La prohibició, com ja hem apuntat en algun altre article anterior d'aquesta secció, estaria vigent fins al 1953.

Així doncs, el 1934 es va crear aquest nou grup "integrat per distingides senyoretes", com llegim en un exemplar de la publicació Endavant (òrgan d'expressió de les activitats parroquials) per representar obres de tema femení i on també s'incorporaven normalment alguns cants i coreografies. El nom "Virolai" era el que tenia l'antic Pomell de noies de Rubí (els Pomells de Joventut havien estat grups activistes de joves de marcat caire catòlic i catalanista prohibits per la Dictadura de Primo de Rivera). Algunes de les noies que formaven el grup van ser Maria Escabrós, Concepció Mercader, Maria Jordà, Eulàlia Mas, Àngela Grifoll, Antònia Fité o Dolors Garcia, segons consta en un número d'Endavant de 1934.

La primera obra que van estrenar, el juny de 1934, va ser "La molinera del molí bonic", amb la direcció escènica d'Andreu Escaramís i la musical de Josep Borràs, en la qual també s'incorporà una coreografia de Wifred Catasús (director en aquell temps de l'Esbart Dansaire de Rubí. També participaren els anys 1934 i 1935 en les activitats teatrals nadalenques que organitzava el Casal.

A més de la ja esmentada anteriorment, altres obres que representaren foren "Si jo fos princesa...!", l'octubre de 1934, també amb Andreu Escaramís com a director d'escena, i "Roser de sang", una peça de caràcter bíblic, l'abril de 1936. La guerra civil acabaria amb les activitats d'aquest grup teatral, com amb les de tantes altres entitats de la nostra població.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.