Homenatge al guerriller Josep Palet, 1920

La plaça que es veu a la fotografia és l'actual del Dr. Guardiet, però en aquell moment se li donaria el nom del guerriller

Mostrem una fotografia publicada al llibre Rubí desaparegut, 2020, escrit per l'historiador Enric Escofet, i procedent de l'arxiu particular de la família Sampons Jordana, on podem veure una multitud congregada davant la casa Palet el 1920, durant els actes d'homenatge a aquest guerriller republicà rubinenc. Foren organitzats pel Centre Democràtic Republicà i que tingueren lloc l'agost de 1920, dotze anys després de la seva mort. La plaça que es veu a la fotografia és l'actual del Dr. Guardiet, però en aquell moment se li donaria el seu nom.

De fet, la casa Palet és el lloc on va néixer aquest combatent i a la seva façana s'hi va col·locar una placa commemorativa en el que se l'anomenava "ferm defensor de les llibertats del poble", que encara es pot veure. Com a nota curiosa, podeu veure entre la gent, un fotògraf, de blanc, pujat a una escaleta de mà, a punt d'immortalitzar aquest acte.

Per altra banda, al cementiri de Rubí, situat a l'actual plaça de la Sardana, el dia 22 d'agost un nombrós grup de persones s'hi va dirigir per dipositar un homenatge floral a la seva sepultura.

Josep Palet Riba va néixer a Rubí el 1845 a la casa que encara avui porta el seu nom. Es destacà com a pagès i polític, però sobretot, com a guerriller defensor incombustible de les idees republicanes. Va prendre part en el moviment revolucionari de 1868 i en les revoltes contra les quintes el 1869, juntament amb un altre combatent anomenat "el Xic de les Barraquetes".

El 1872 fou elegit diputat provincial pel Districte de Rubí en representació del Partit Republicà Democràtic Federal. Durant l'efímera primera República espanyola va comandar, al costat del seu company, el Xic, el II Batalló de Cossos Francs ("los leones") contra els carlins, i participà en accions militars a Berga, Igualada i el Bruc.

El 1874 intervingué en la resistència contra el cop d'estat que el general Pavía va orquestrar contra la República, cosa que li costà l'exili, en el qual planejà una insurrecció republicana a Espanya que mai no es duria a terme.

Va retornar a Rubí poc temps després i, amb idees lerrouxistes, a les eleccions de 1901 va tornar a ser elegit regidor, pocs anys abans de la seva mort.

Finalment, direm que va ser un dels membres fundadors del "Casino Rubinense", és a dir, el futur Centre Democràtic Republicà, cosa que explica el sentit homenatge pòstum que va rebre. També va formar part de la Lliga de Viticultors Rabassaires de Catalunya.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.