Homenatge al regidor Miquel Segura, Centre Democràtic Republicà, 1936

Miquel Segura, qui havia treballat a la fàbrica Pich Aguilera, es destacaria per la seva activitat política dins l'Ajuntament republicà encapçalat per Pere Aguilera

La fotografia és d'autor desconegut i es conserva a l'Arxiu Fotogràfic del Museu de Rubí. Ha estat publicada diverses vegades, l'última de les quals al llibre de Ramon Batalla sobre l'alcalde Pere Aguilera.

Es tracta de l'homenatge que va tenir lloc el 12 d'abril de 1936 a Miquel Segura Mitjans, en aquell temps primer tinent d'alcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Rubí. L'acte es va portar a terme al local del Centre Democràtic Republicà, actualment enderrocat i situat a la plaça del Dr. Guardiet, davant la façana nova de l'església de Sant Pere. Aquesta entitat estava des de feia força anys vinculada a Esquerra Republicana de Catalunya, partit que, dins la coalició Front d'Esquerres, governava Rubí en aquells anys previs a la guerra civil.

El motiu eren els 25 anys que en Segura havia dedicat a l'activitat escènica en el marc de l'Agrupació Dramàtica Santiago Rusiñol, que se situava dins el ventall de grups del Centre Democràtic Republicà.

Darrere el taulell presidencial, veiem, d'esquerra a dreta, una persona no identificada, l'escriptor Josep Sapès, Miquel Bové, una altra persona no identificada, Roa Illa, l'homenatjat Miquel Segura, l'alcalde Pere Aguilera, Tomàs Coll, el director de les Escoles Ribas Martí Tauler, Antoni Vilardell i dues persones més que no s'han pogut identificar.

Miquel Segura, qui havia treballat a la fàbrica Pich Aguilera, es destacaria per la seva activitat política dins l'Ajuntament republicà encapçalat per Pere Aguilera. El seu projecte més important va ser l'impuls d'unes escoles graduades on ara es troba el col·legi dels Maristes, les obres de les quals es van paralitzar a causa de l'esclat de la guerra civil.

Quant a la seva vinculació amb el món teatral, cal destacar el seu paper de director de l'Agrupació Dramàtica Santiago Rusiñol i la seva labor com a actor. L'Agrupació representava obres d'Àngel Guimerà, Santiago Rusiñol i també d'autors rubinencs com Joan Bové, Pere Esmendia o d'un jove Josep Ferrer-Domingo.

Des de 2000, l'Ajuntament de Rubí atorga el Premi de Recerca Miquel Segura a treballs de recerca d'alumnes de batxillerat de la ciutat. També té un carrer dedicat a aquesta figura rubinenca, destacada en el món cultural i polític del segle passat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.