Els horts de cal Sabateret i el Centre Democràtic Republicà a principis dels anys 30

Vista del que ara és la plaça del Dr. Guardiet, probablement captada des d'algun lloc dalt del mercat "nou"

La imatge que presentem aquesta setmana, d'autoria desconeguda, procedeix de la col·lecció de Miquel Mumany. Es tracta d'una vista del que ara és la plaça del Dr. Guardiet molt probablement captada des d'algun lloc dalt del mercat "nou" edificat el 1932.

Atès que la cansaladeria de "cal Celestino" que veiem a la part central de la fotografia no fou oberta fins al 1929, que el mercat es va edificar el 1932 i que el carrer de Montserrat no es va obrir fins al 1936, hem de situar la imatge entre els anys 1933 i 1935 aproximadament.

A la part posterior de la fotografia es pot veure el traçat de l'actual carrer de Maximí Fornés, anomenat de Pi i Margall en aquell temps, en el qual, com hem apuntat abans, no s'havia obert encara el carrer de Montserrat.

A la part esquerra podem copsar bona part dels anomenats "horts de cal Sabateret" amb el seu tancat d'obra, desapareguts els anys 50 quan es va construir l'ara desaparegut edifici on es situava l'antiga biblioteca municipal. Pertanyien a la Fonda Rubí o "de cal Sabateret", on hi havia restaurant i habitacions per llogar. D'aquests horts (o "jardí" com s'esmentava a la publicitat de l'època) s'extreien els productes que servien als plats de la fonda.

A la dreta, fent cantonada amb el carrer de Pi i Margall, estava la cansaladeria de "cal Celestino", més tard anomenada de "cal Segura" i que va tancar les portes el 1999. El nom li venia de la mestressa, Celestina Salvatella, muller de Miquel Segura. El seu fill Manuel era, no obstant això, qui la va traslladar en aquest lloc i qui portava les regnes del negoci. D'aquí el nom que prendria després ("cal Segura").

A la part dreta veiem l'edifici més destacat de la imatge: el local del Centre Democràtic Republicà, construït el 1922. Era la seu on es reunien els sectors vinculats a l'esquerra política. Quan es va prendre la foto, a la primera meitat dels anys 30, estava ja plenament integrat a Esquerra Republicana de Catalunya. No obstant això, després de la guerra civil seria seu de FET y de las JONS, fins que el 1975 va ser enderrocat per ordre de l'Ajuntament, després d'haver fet les funcions de magatzem durant un temps.

I és que qualsevol plaça, carrer o racó de Rubí tenen molta història al seu darrere.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.