Els horts de la Llana, 1989

Aquesta zona de regadiu era alimentada per un rec que procedia de la ja despareguda fàbrica de la Cartronera

A la fotografia, presa per Sergi Colomer el 1989, podem veure una part de l’extensió dels anomenats “horts de la Llana”, situats entre la zona del castell i el torrent de Can Pólit (zona de la depuradora) i delimitats a ponent per la via del tren dels Ferrocarrils de la Generalitat, que es veu en primer pla, i a orient pel curs de la riera de Rubí, que s’intueix al fons. A l’horitzó apareixen edificacions industrials del polígon industrial de Can Rosés, ja ben establert en aquells anys.

Aquesta zona de regadiu, una de les més importants que sempre ha tingut Rubí, era alimentada per un rec que procedia de la ja despareguda fàbrica de la Cartronera (abans “la Llana”), situat a l’antic límit nord dels horts. L’aigua, segons ens explicava fa poc temps en Josep Cahís, procedia d’una mina situada a can Fonollet, tocant a Les Fonts, i, després de travessar la zona dels horts i passar per sobre el pont-aqüeducte de can Claverí, anava a parar a una gran bassa ubicada al costat mateix de la masia del mateix nom, que va passar a millor vida amb l’ampliació de la nau Pich Aguilera a la segona meitat del segle passat.

A més, a la mateixa zona dels horts, el 1823 s’hi havia construït una bassa de forma triangular de la qual el 1899 només restava la boca del rec que es dirigia a la riera.

A mitjan dels anys 60 del passat segle començaren a instal·lar-s’hi algunes fàbriques, però no va ser fins als anys 90 que el lloc es va transformar en un polígon industrial. De fet, a la foto que presentem, presa el 1989 els horts n’eren encara el protagonista.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.