La indústria de cal Serrat actualment

L'empresa, anomenada popularment "cal Serrat" o "can Serrat", estava dedicada a la producció de teixits de lli i de cotó

Presentem una foto extreta de la Viquipèdia on podem veure les estructures que encara resten del petit complex industrial que des de finals del segle XIX se situava molt prop de la masia de can Rosés i de l'actual McDonald's. Es poden veure en l'actualitat des del carrer d'Avinyó.

El 1891 s'hi va crear als terrenys d'aquesta casa pairal la fàbrica de "Hijos de Francisco Serrat y Pau", de la qual avui en dia es conserva una nau de dues plantes amb l'estructura i aspecte d'aquella època, que és la que mostra la imatge. L'empresa, anomenada popularment "cal Serrat" o "can Serrat", pel nom dels propietaris, estava dedicada a la producció de teixits de lli i de cotó. Com succeïa també en altres indústries ubicades a Rubí, les oficines i els magatzems es trobaven a Barcelona.

Després d'haver passat a mans de "Foz i Companyia", sabem que el 1933 allotjava la Cooperativa de Blondes "La Primitiva", que seria expropiada el 1936, als inicis de la guerra civil, pel Comité de Milícies Antifeixistes de Rubí per instal·lar-hi una farinera.

Als anys 40 va passar a mans de l'empresa "Lanera Vasco Catalana", amb seu a Barcelona en aquell temps però amb sucursals a altres llocs com a Terrassa. A la fàbrica de Rubí va esdevenir una societat de tres membres, un dels quals es dedicaria al cardat i preparació de la llana; un altre, Josep Muntades, als telers, i el tercer gestionaria la secció de repassadores i cosidores (per cert, unes obreres que eren molt ben tractades).

Actualment, la Compañía Lanera Vasco Catalana es troba tancada des de 2007, però sembla que quan va cessar la seva activitat es dedicava al sector immobiliari.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.