Inicis de la construcció del "Casal d'Avis", 1964

L'anomenat "Hogar del Anciano" va ser un dels equipaments que naixerien gràcies als fons aportats per l'administració pública arran de la rierada de 1962

Aquesta fotografia, crec que inèdita fins ara, pertany a la sèrie d'imatges preses per Bartomeu Cucurull en temps de la rierada i els anys posteriors a la catàstrofe (1962-1964), que foren cedides a l'Arxiu Municipal de Rubí.

Podem veure, no molt lluny del complex que se situa al darrere i que a finals dels 60 es convertiria en l'actual Escola Maristes de Rubí, en aquell temps abandonat des de la guerra civil, quan es projectava fer-hi unes escoles graduades, unes trinxeres de fonamentació del que havia de ser un edifici que es trobava a finals del carrer de Magallanes i que amb tota probabilitat (en Cucurull no sabia què representava aquesta imatge que ell mateix havia captat), per la seva situació, correspondria a l'actual Centre Cívic i Comunitari de Rubí (és a dir, el Casal d'Avis "de tota la vida" situat davant els Maristes).

L'anomenat "Hogar del Anciano", com seria batejat en aquella època, quan el consistori encapçalat per Manuel Murilló regia els destins de la població, va ser un dels equipaments que naixerien gràcies als fons aportats per l'administració pública arran de la rierada de 1962.

Efectivament, les obres d'aquest "Hogar" van ser iniciades gràcies al superàvit de 10 milions de pessetes (11 milions segons altres fonts) dels diners que Rubí va rebre de la "Junta Distribuidora de Fondos de la Subscripción Nacional Pro-Damnificados de la provincia de Barcelona", recaptats de nombroses donacions i centralitzats al Govern Civil de la nostra província, en concepte d'indemnització pels danys de la rierada. Aquests fons van ser repartits a les persones afectades per la tragèdia, però els Ajuntaments de les poblacions afectades també van rebre substancioses quantitats a fi de construir equipaments.

En el cas de Rubí, la quantitat va ser lliurada directament a l'Ajuntament pel governador civil Antonio Ibáñez Freire i en el ple municipal del 26 de febrer de 1964 es va donar llum verda per edificar un dispensari mèdic, un "albergue infantil" i una "residencia de ancianos". Els terrenys, que limitaven amb l'antic camí de Sant Cugat, davant els Maristes, havien estat adquirits pel consistori a un tal senyor Abril, com ens comenta Manuel Murillo al seu llibre de memòries 40 años de Rubí.

Sembla que les obres, a càrrec de l'empresa barcelonina "Proyectos y Obras, SA", es retardaren, ja que a la Rubricata del 5 d'abril del mateix any, dedicada al 25è aniversari de l'arribada de les tropes "nacionals" a Rubí, llegim que estaven prop de ser adquirits els terrenys per a l'"albergue para ancianos". La fotografia de l'article podria correspondre, doncs a finals de l'any 1964 o, tirant llarg, a un moment entre aquest i el 1973, quan es constata que ja estava finalitzat l'equipament.

Finalment, el 14 de febrer de 1977 va tenir lloc la seva inauguració al carrer de Magallanes, 60, com a "Hogar del Pensionista", conjuntament amb una guarderia infantil.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.