Les joguines de Nadal i Reis: on es compraven

El Dau i la Vilalta són els principals establiments familiars on es vénen, malgrat la forta competència de les grans superfícies i de la compra per Internet

Cada any, quan els carrers de la ciutat comencen a omplir-se de llums nadalenques i, més endavant, en anunciar-se la cavalcada dels Reis d'Orient, les persones adultes recordem amb nostàlgia la il·lusió que teníem de rebre els nostres regals en forma de joguina, tant pel dia De Nadal com pels Reis.

En aquells temps no existien les grans cadenes comercials ni la venda per Internet. Tot s'adquiria a la mateixa població de Rubí, a les botigues de regals i joguines.

Abans de fer referència a aquests establiments, cal dir que les joguines només es regalaven per a Reis, i no pels aniversaris o sants dels nens i nenes. I no tenien ni molt menys la complexitat de les actuals, com us podeu imaginar. Abans de l'aparició de les botigues on es podien adquirir, els mateixos infants elaboraven les seves pròpies, amb draps, fustes, llaunes, etc.

Pel que fa als nens, s'entretenien amb les bales (per cert, el Molí dels Bessons en fabricava i era una de les principals fàbriques de l'estat; després es va traslladar al carrer de Santa Llúcia), així com amb les baldufes, els jocs de pilota, a fer córrer el cèrcol...

Les nenes es dedicaven a saltar a la corda, a jugar a "firetes", al pica paret, les nines... Cal ressenyar, com ens indica el llibre "L'Abans", del qual hem tret gran part de la informació d'aquest article, que eren molt famoses les "pepes", que a més eren genuïnament catalanes. I de vegades nens i nenes jugaven junts a jocs com estirar la corda, la xarranca...

On s'adquirien aquestes joguines? Ja hem dit que al principi eren fabricades pels mateixos nens o per parents majors d'edat, però a poc a poc anaren apareixent a Rubí, al llarg del segle XX, botigues on es podien adquirir aquests objectes lúdics: El Siglo (Cal Victu), cal Cucurull o cal Botifarrer (a partir de la postguerra). Es tractava de cavallets de cartó, nines, pilotes, baldufes, etc., si bé els més afortunats podien gaudir fins i tot de cotxes que semblaven de veritat.

Cal Botifarrer, situat a l'actual carrer de Maximí Fornés, era un establiment que ja existia des de començament del segle XIX i que sempre s'havia dedicat als embotits i altres queviures. Tanmateix, als anys 40 del segle passat, Joan Carrera, l'amo, va tornar a obrir la botiga (que havia tancat a la guerra) i va tornar a despatxar cansalada, oli... però hi va afegir les joguines, que van ser les primeres de plàstic que es van vendre a Rubí.

Des del 1964 a cal Vilalta (al carrer de Sant Antoni, ara Rafael de Casanovas) també es va poder comprar joguines. Més tard també s'hi va incorporar la botiga Dau, regit per la família Cucurull. Fins al dia d'avui, el Dau i la Vilalta són els principals establiments familiars on se'n vénen, malgrat la forta competència de les grans superfícies i de la compra per Internet.

No obstant això, els nostres infants, com cada any, esperen amb delit el dia de Reis per poder gaudir de les seves joguines, sigui on sigui hagin estat comprades.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.