La Font del Felip

Aquesta fotografia forma part de les postals que va fer Salvador Casanovas a principis del segle XX

Aquesta font, ara desapareguda, es trobava a la banda dreta de la riera, molt a prop del pont que va al polígon de la Cova Solera. Va ser inclosa a la llista de fonts que s'esmenten al programa de Festa Major de Rubí de 1912. De fet a la nostra població, amb molta aigua subterrània, eren molt abundoses (n'hi havia unes 30 aproximadament) i eren escenari de reunions o fontades.

 

La font del Felip estava rodejada per una bonica salzereda, que podem veure a la foto. Tenia un gran cabal d'aigua i a finals del s. XIX s'hi feien concerts per les festes majors de Sant Pere i Sant Roc.

 

Era tan popular que el 1916 l'Ajuntament va fer un contracte amb SA Electricista del Vallés, en el qual es comprometien, entre moltes altres coses, a fer una línia elèctrica nova per il·luminar el tram de carretera fins a la font. I finalment, els punts de llum s'estengueren des de la font del Felip fins a cal Majoral, al final del carrer de Pau Claris.

 

Sabem que les caravanes de gitanos, abans dels anys 30, aparcaven en aquesta font i que en plena guerra civil, el 1937 la Col·lectiva de Pagesos va encomanar a un enginyer valencià, germà de Vicent Blasco Ibáñez, la recerca de la deu per poder fer una zona de regadiu i d'esbarjo amb piscina, ubicada a les planes de Can Cabanyes i Ca n'Alzamora, però el projecte no es va portar a terme.

 

Va ser molt afectada per la rierada de 1962, però no va desaparèixer del tot. De fet als anys 80 encara subsistia.

 

Aquesta fotografia forma part de les postals que va fer Salvador Casanovas a principis del segle XX.

 

Secció especial del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d'Estudis Rubinencs (GCMR-CER)Més informació al Bloc del GCMR-CER