Les cases d'Àngela Gilabert a la plaça del Domènech

Això també és Rubí

Les cases d'Àngela Gilabert a la plaça del Domènech

 

Aquesta foto, presa per mi el 21 de gener de 2015 a la part est de la popular plaça del Domènech (oficialment del Dr. Pearson), podem copsar, darrera les cases modernistes que tot seguit comentarem, un dels dos petits gratacels que tenim a Rubí. Fou aixecat a la primera fase de construcció del conjunt residencial de Les Torres de Rubí, en terrenys de la desapareguda masia de Can Cabanyes.

 

El 1922 es bastiren en aquest costat de la plaça, per iniciativa d'Àngela Gilabert, unes casetes per a particulars. Havien estat dissenyades per l'arquitecte Lluís Muncunill, que en aquells anys era arquitecte municipal de Rubí. Un d'aquests habitatges va ser utilitzat per la cantant Mercè Plantada, que tenia el seu habitatge principal a la plana de Can Bertran (on ara s'ubica el Col·legi Balmes).

 

Rubí, en aquells temps, era un lloc tranquil on les persones adinerades de Barcelona i d'altres indrets cercaven el repòs i el contacte amb el món rural. D'aquell món ja quasi res ens queda a la ciutat. La foto mostra el contrast entre el Rubí dels anys 20 i el de la segona meitat del segle passat, immers en la febre de la construcció de més i més edificis de pisos.

Veure Comentaris