Les cases d'en Rigol

 

Aquesta setmana presentem una foto presa per l'autor d'aquestes línies el juliol del 2016. Es troben entre els carrers del general Prim i del Príncep. Es tracta d'un conjunt de cases, construïdes el 1918, quan va venir el tren, per Pau Rigol. Era un "indiano" que havia viatjat a l'Argentina, concretament a Mendoza (on hi havia una gran colònia catalana), per a exercir de paleta i havia tornat enriquit a Rubí el 1918. En aquests edificis privats, destinats als seus familiars, i també per llogar a tercers, imità l'estil de l'arquitectura de principis del segle XX d'aquell país llatinoamericà, sobre tot pel que als porxats de les entrades. És el mateix que va fer en Climent Riba quan va tornar de Xile, que bastí cases per als seus familiars a la Plana de Can Bertran.

 

La casa mateixa d'en Rigol, la que més destaca del conjunt, i que no veiem a la foto, ja que es troba a la part oposada del carrer, presenta un lucernari en forma de piràmide, de picadís rematada per una bola de ceràmica vidrada en blau. Aquest lucernari està sobre l'habitació principal de la casa, el menjador.

 

Malauradament es troben en molt mal estat i han estat tapiades per evitar ocupacions il·legals.

 

Secció especial del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d'Estudis Rubinencs (GCMR-CER)Més informació al Bloc del GCMR-CER