Les pintures de l'Ermita de Sant Muç

L'ermita de Rubí que porta el seu nom conté pintures que mostren com el van torturar

 

En aquesta composició fotogràfica efectuada per l'empresa Arcovaleno veiem les pintures, datades al segle XVIII, que ornen les petxines que sostenen la cúpula interior de l'ermita de Sant Muç, als afores de Rubí. Presenten escenes de la vida d'aquest sant, tan venerat a l'església ortodoxa i amb escassos testimonis a casa nostra.

 

Sant Muç fou perseguit a l'època de l'emperador Dioclecià, al voltant de l'any 300, a causa d'haver destruït un altar dedicat al déu Bacus i no voler abjurar del cristianisme davant del tribunal.

 

Segons la tradició, fou torturat de diverses maneres: cop de bastons, la roda i el foc (tal com veiem a la fotografia, de dalt a baix i d'esquerra a dreta), però sempre se'n va sortir, fins que el 304 fou decapitat a Constantinopla.

 

Sant Muç de Rubí és un dels poquíssims llocs a Catalunya on hi ha una ermita dedicada a aquest sant, datada almenys des del segle XIV.

 

El segle XVIII, després d'haver-hi efectuat profundes restauracions, es va decorar la cúpula, les petxines i el presbiteri amb les pintures que comentem aquesta setmana. L'any 2013, fruit d'un acord entre l'Ajuntament i la Generalitat, el Centre de Restauració de Béns Mobles va començar a estudiar-les i consolidar-les.