La màquina de batre de Rubí, 1928

Amb tota seguretat, durant la guerra civil la màquina seria confiscada i passaria a formar part de la Cooperativa de Producció Agrícola "1r de Maig"

Presentem una fotografia d'autoria desconeguda i procedent de l'Arxiu Fotogràfic de la Fundació Museu-Biblioteca de Rubí, que ens mostra la màquina de batre de la Cambra Agrícola Oficial situada davant les Escoles Ribas a partir de 1928. Al fons de la imatge, acolorida per Josep Cornella, es veu la frondositat dels seus jardins.

El mes de juny era l'època de la sega dels camps de cereals, que a Rubí, encara que en menor mesura que les vinyes, també eren presents. Un cop segats s'apilaven en garbes i, posteriorment, el juliol, es deslligava i era batut a l'era de cada masia per tal de separar el gra de la palla. Tot es feia a mà, amb l'esforç tant dels pagesos com dels animals.

La Cambra Agrícola va decidir el 1928 adquirir una màquina de batre perquè els propietaris dels camps poguessin fer la batuda en comú (igual que al celler cooperatiu s'elaborava el vi procedent dels ceps de les diverses hisendes rurals). El nou enginy, que atreia sempre la curiositat de tothom va ser instal·lat al camp del Cairot, molt prop de les Escoles Ribas. No cal dir que en aquell temps aquesta zona estava situada als afores de Rubí, en ple terreny agrícola.

El 1933 sembla que es va traslladar al costat de la masia de ca n'Alzamora i l'any següent la Cambra compraria una de nova que funcionava amb motor elèctric.

Amb tota seguretat, durant la guerra civil seria confiscada i passaria a formar part de la Cooperativa de Producció Agrícola "1r de Maig", integrada dins el Sindicat Agrícola, entitat que substituí la conservadora Cambra.

Un cop acabat el conflicte, va ser propietat de la "Hermandad Sindical de Agricultores y Ganaderos", vinculada al nou règim, i continuà a ca n'Alzamora. En aquell temps la màquina també disposava d'una embaladora.

Durant els anys 50 va ser traslladada junt la casa pairal de can Cabanyes, fins que anys després deixaria de funcionar a causa de l'aparició de les recol·lectores.

Per acabar, hem de dir que el 1934 hi hagué una altra màquina de batre a Rubí, que funcionava amb tractor i que estava ubicada davant el cementiri vell (a l'actual plaça de la Sardana). Seria adquirida, no obstant, el 1965 per un veí de Sant Cugat del Vallès.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.