La masia de can Pi de la Serra

Com moltes altres masies, l'aspecte i estructura de la casa actual és del segle XVII

Presentem una fotografia presa per l'autor d'aquestes línies l'abril de l'any passat on podem contemplar la bonica masia de can Pi de la Serra.

Situada entre el torrent de Can Balasc i el torrent Fondo, es troba documentada des de l'any 1312, quan rebia el nom de Desmanart Subirà. Les seves terres eren possessió del castell de Rubí i el monestir de Sant Cugat.

Es conserva al llibre de Delmes i Censos del castell les quantitats en espècie que pagava Joan Despi, propietari del mas al s. XV, al seu senyor les diades de Sant Pere, Sant Feliu, Nadal i Sant Vicenç.

Com moltes altres masies, l'aspecte i estructura de la casa actual és del segle XVII (hi podem veure encara la data de 1614).

El 1644 el pubill Antoni Pi de la Serra va incorporar a la hisenda familiar les terres de can Vinyés, de Matadepera.

Entre els segles XVIII i XIX, alguns propietaris d'aquesta masia foren batlles de Rubí. Era un fet habitual entre els amos de les cases pairals assolir les càrregues municipals per un curt període de temps en un moment donat de la seva vida. Es traca d'Antoni (1711-1713 i 1728-1729), Francesc (1741-1742 i 1751-1752) i Pere Pi de la Serra (1807-1809 i 1814-1815). Cal dir també que durant el s. XVIII la família va adquirir les terres de Can Riquer.

El 1836 els Pi de la Serra es van traslladar a viure a la població de Terrassa i la casa va passar a ser regida des d'aleshores per masovers. Durant aquest període de temps hem de ressaltar l'impacte de la plaga de la fil·loxera, que segons un document de 1895 afectà 152,65 ha dels terrenys de la masia.

Encara que el 1927 es va remodelar aquesta casa pairal, a mitjan segle passat es va vendre a un industrial de Barcelona i va començar d'aquesta manera la seva decadència, però fa uns anys va ser adquirida per un jove emprenedor, Ricard Aspachs, que a poc a poc l'està rehabilitant i li ha tornat a donar la vida que mereix.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.