La masia de can Serra

El mas es troba ubicat al nord del nucli urbà, a l’altra banda de la Riera

La foto va ser presa el gener de 2019 per l’autor d’aquestes línies i mostra la masia de can Serra, que abans era anomenada també can Serra del Molí.

La casa es troba ubicada al nord del nucli urbà, a l’altra banda de la Riera. S’hi arribava pel camí que portava a l’ermita de Sant Muç. Pel que fa a referències documentals més antigues, el 1230 és esmentat l’alou de Guillem dels Horts. A mitjans del s. XIV la masia va rebre el pubill Bernat Rovira.

El cognom Serra a Rubí el trobem des de principis del segle XVI, amb Antic Serra. El 1611 consta com a propietari de la casa Joan Serra, però el 1693  pertany ja a la família Oms, que també posseïa el castell, de tal manera que els Serra passaren a ser-ne masovers. En aquest mateix any Antoni d’Oms i de Sant Pau va vendre el castell i la masia a la Causa Pia de Miquel Pasqual (Barcelona), però amb dret a recuperar-la.

A inicis del segle XIX, els Serra deixaren la masoveria de Can Serra del Molí per anar a viure al nucli del poble de Rubí. Podeu consultar l’article de Cecília Vallès sobre la nissaga de can Serra del Molí, publicat al Butlletí núm. 74 del Centre d’Estudis Rubinencs i el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí, de juny de 2019, per saber més coses d’aquesta família.

El 1836 la casa va tornar a ser propietat de la família Oms, a causa de la desamortització, i després va passar a diversos propietaris, fins que arribem al 1940, quan l’Industrial Josep Abril la va restaurar. Durant els anys 80 del passat segle també s’hi feren algunes reformes, però la rehabilitació més important fou la que efectuà l’Ajuntament de Rubí a principis del present segle després de comprar la masia.

El 2009 el consistori va anunciar que es convertiria “en un centre de referència empresarial a l'àmbit de l'eficiència energètica per ubicar empreses de nova creació relacionades amb la innovació i l'eficiència energètica”. Les obres van tenir lloc entre 2011 i 2012 i el 2013 ja estava en marxa a la masia l'Oficina de Serveis a l'Empresa (OSE), especialitzada en assessorament a empreses quant a ús d'energies renovables i eficiència energètica, tal i com s'havia projectat. A l'actualitat, també s'hi fan cursos sobre aquesta temàtica i ofereix ajuda a persones que volen crear la seva empresa sota aquests criteris ecològics.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.