La masia de Can Xercavins

La nissaga dels Xercavins s'ha mantingut en línia directa fins als nostres dies i avui en dia Enric Xercavins és el propietari de la masia

La foto fou presa per l'autor d'aquestes línies el desembre de 2012 i s'hi pot veure el cos principal de la masia, refet al segle XX, a través de la plataneda que se situa a la part oriental d'aquesta antiquíssima casa pairal.

Can Xercavins, situada només a un quilòmetre del nucli urbà actual de Rubí, pren el seu nom del rierol que al segle X (concretament del 996 existeix un document que així ho prova) es deia Exercavins, encara que el testimoni més antic de la casa és de l'any 1152, quan Guillem de Xercavins va signar el testament de Deosdat de Tamarit. El mas era un alou lliure, és a dir, no estava vinculat a cap senyor feudal i, a més, tenia terres als termes de Sant Cugat i de Cerdanyola.

Quan es produí l'alliberament de les servituds feudals a Rubí, el 1396 el rei Joan I va nomenar Pere de Xercavins primer batlle reial de Rubí. Hem de dir que la nissaga dels Xercavins s'ha mantingut en línia directa fins als nostres dies i avui en dia Enric Xercavins és el propietari de la masia.

Dins de la casa es conserven interessants elements com el celler, una imatge barroca del segle XVII dels Rubió (escultors de Moià), el cartulari de la masia, un arbre genealògic i quadres d'antics propietaris.

Finalment, afegirem que prop de la masia s'han trobat interessants restes romanes que ara reposen al magatzem del Museu de Rubí.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.