La Mesa d’Edat de les primeres eleccions municipals democràtiques, 1979

Miquel Llugany, del PSUC, fou escollit alcalde de Rubí

La foto és de Josep Maria Roset i es troba a l’Arxiu Municipal de Rubí. Capta el moment en què la Mesa d’Edat de l’Ajuntament sorgit de les eleccions municipals del 3 d’abril de 1979, constituïda pel regidor més jove, Manuel Garcia (a la dreta, amb ulleres), del PSUC, i Pere Aguilera, d’Esquerra Republicana de Catalunya (també a la dreta, en primer pla), es disposaven a fer l’escrutini de les votacions dels nous regidors sorgits d’aquells històrics comicis. Era el 19 d’abril, a les 11 del matí, i l’acte fou seguit per una multitud expectant (podeu veure diverses persones a la porta del fons), moltes de les quals fins i tot havien demanat festa a la feina per poder assistir-hi.

Miquel Llugany, del PSUC, la força guanyadora dels comicis, fou escollit alcalde de Rubí per 17 vots a favor i 4 en blanc. Ningú, per tant, no s’oposà al fet que el jove arquitecte de 27 anys encapçalés aquell primer govern municipal després de 40 anys de franquisme.

 

A la campanya electoral, que actuava sobre un cens de 26.134 habitants, tots els partits que hi concorregueren van posar molta il·lusió, empantanegant els carrers i les places de la vila amb els seus cartells. Tothom creia que el PSC seria la força guanyadora, ja que a Rubí havia estat l’escollida per la majoria dels electors a les anteriors eleccions generals del 1977 i del 1979. Però el PSUC, amb el seu lema Fem un Rubí nostre. Hagamos el Rubí de todos i el carisma del seu candidat Miquel Llugany, va fer una campanya molt eficaç i a més tenia molta influència i  representants a les associacions de veïns dels barris.

Les altres formacions polítiques que s’hi presentaren foren el PSC-PSOE (amb una llista encapçalada per Josep Maria Marfà), Convergència i Unió (amb Miquel Sugrañes), Centristes de Catalunya (amb Josep Viladiu), Esquerra Republicana de Catalunya (amb Pere Aguilera), la Lliga Comunista Revolucionària (amb Miguel Molina), Comunistes de Catalunya (amb Josep Maria Pijuan), el Moviment Comunista de Catalunya (amb Mercè Guinart) i el Partit del Treball de Catalunya (amb Jordi Bonell).

Finalment, el PSUC, com ja hem dit, va guanyar les eleccions amb el 35% dels vots emesos i 9 regidors dels 21 totals. El PSC va tenir el 28,75 € dels vots i 7 representants; CiU, el 14% i 3 regidors; Centristes de Catalunya (la UCD), el 7,4% i un representant, igual que ERC, al qual votaren el 6,36 % dels qui havien acudit a les urnes. L’abstenció va ser d’un 33,4%,

Aquesta informació ha estat extreta de diverses publicacions de l’amic Jaume Parras, tot un especialista en el món de la Transició a la nostra ciutat.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.