Neus Català, supervivent dels camps de concentració Nazis

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, Jordi Vilalta presenta una fotografia i unes línies sobre Neus Català Pallejà

 

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, avui us presento una fotografia i unes línies sobre Neus Català Pallejà, una de les poquíssimes persones a Europa que encara viuen i que van experimentar les tremendes penúries dels camps o "lager" nazis als anys 40.

 

Neus Català va néixer als Guiamets (el Priorat) i és l'única dona de l'estat espanyol supervivent del camp de Ravensbrück (Alemanya). Un cop acabada la guerra civil es va exiliar a França, on realitzava tasques d'ajuda als refugiats polítics espanyols. Amb l'ocupació del país gal per les forces hitlerianes, fou denunciada a les autoritats d'ocupació per un farmacèutic col·laboracionista i  fou deportada el 1944 al camp de Ravensbrück, destinat en la seva major part a dones. Aquí va exercir una important acció de boicot de la producció d'armament que es realitzava a les seves instal·lacions.

 

Després de la victòria de les forces aliades, va viure un temps a França on es dedicà a activitats antifranquistes i amb l'arribada de la democràcia va anar a raure a Rubí, on va residir uns 20 anys. Per això la podem considerar com a rubinenca en certa mesura. Actualment viu al seu poble natal.

 

Entre altres guardons i reconeixements, el 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el 2015, amb motiu del seu 100 aniversari, la Medalla d'Honor de la Generalitat de Catalunya. L'any passat a Rubí també se li va retre un homenatge per part d'Òmnium Rubí.

 

La foto està extreta de www.nuvol.com i ens monstra Neus Català amb el vestit d'interna al camp de Ravensbrück amb el seu número de presonera: el 50446.

 

Secció especial del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d'Estudis Rubinencs (GCMR-CER)Més informació al Bloc del GCMR-CER