Els obrers i les obreres de la fàbrica de ca n’Alzamora, 1887

Aquesta indústria tèxtil, dedicada a la producció de teixits de pana, havia estat construïda entre 1837 i 1840

La fotografia d'aquesta setmana és d'autoria desconeguda i es troba a l'Arxiu Fotogràfic del Museu de Rubí. Podem veure la plantilla d'obrers i obreres de l'anomenada fàbrica de ca n'Alzamora el 1887, que era situada a terres de la masia d'aquest nom. La imatge va ser acolorida per Josep Cornella i és del tot probable que els homes portessin bata blava, encara que no podem assegurar que les dones vestissin amb el mateix color. A les indústries del nostre país, especialment les del ram tèxtil, la mà d'obra femenina era molt més nombrosa que la masculina, i un bon exemple del que diem és la imatge que acompanya aquestes línies.

L'any en què es va captar, 1887, la fàbrica era propietat de Manuel Bertrand, que havia vingut de Sant Feliu de Llobregat el 1858 i s'havia integrat a la societat propietària de la indústria, en aquell temps formada per Narcís Olivet, Josep Pujol i Cia, en substitució del segon dels esmentats. El 1865 Bertrand quedà com a propietari únic després d'haver adquirit tots els drets sobre la fàbrica.

Aquesta indústria tèxtil, dedicada a la producció de teixits de pana, havia estat construïda entre 1837 i 1840 per una altra societat anterior: Menard i Vall. En època de la gestió de Bertrand comptava amb uns 185 telers, una màquina de vapor de 24 cavalls i una roda hidràulica. Combinava, per tant, les dues fonts d'energia: la procedent de l'aigua i la del vapor. A més, el 1874 va experimentar una ampliació de les instal·lacions.

Més endavant, el 1914, el fill d'en Manuel, Joan Bertrand, va comprar la fàbrica dels germans Ribas i des d'aquell moment en la memòria popular aquesta seria coneguda com el "Vapor Nou", mentre que la vella indústria de ca n'Alzamora seria el "Vapor Vell", la qual mantindria la seva activitat fins a 1929. Els últims vestigis de l'antiga fàbrica varen desaparèixer el 1999, però la zona dels voltants seria ocupada al llarg del segle passat per diverses indústries.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.