L’Orfeó de Rubí, 1914

Aquesta entitat va ser fundada el 1914 dins la Joventut Nacionalista i agrupava persones deslligades de compromisos polítics, però que tenien en comú el catalanisme

La fotografia que presentem està extreta de la Nadala de 2001 de l’historiador rubinenc Miquel Rufé, dedicada a aquesta entitat coral. Segons la publicació, pertany a l’arxiu personal de l’autor, però podria haver estat publicada al setmanari Saba Nova anys després d’haver-se pres,  ja que a la plana següent Rufé transcriu un text pertanyent a aquest òrgan d’expressió del catalanisme local. En ella podem veure els components de l’Orfeó de Rubí, nois i noies, el 1914, el mateix any de creació de l’entitat, en un lloc que desconec, qui sap si fora de la nostra població.

Aquesta entitat va ser fundada el 1914 dins la Joventut Nacionalista i agrupava persones deslligades de compromisos polítics, però que tenien en comú el catalanisme. Entre els iniciadors de l'Orfeó, esmentem el gran músic Josep Sentís, qui en fou el director fins el 1919, Emili Lleonart, Josefina Serra i Francesc Camps. També molts personatges importants de Rubí s'hi vincularen.

L'associació sempre va tenir molts problemes econòmics i Josep Sentís, cansat d'aquestes desventures, en marxà el 1919 per anar a establir-se a París. No obstant, l'Orfeó havia actuat no només a Rubí sinó a altres poblacions com Cerdanyola, Montcada, Terrassa, Montblanc, Tarragona...

Entre 1919 i 1921 en fou director el mestre i pianista Manuel Borguñó. De la seva etapa cal destacar els concerts on figurava la gran cantant Mercè Plantada, que estiuejava a Rubí. Succeí Borguñó el rector de l'església de Sant Pere de Rubí, mossèn Blanch i el 1922 i l'entitat va acabar desapareixen, no sense abans haver celebrat la Festa dels Cent Cantaires al bosc de Ca n'Ametller.

No seria fins el 1958 quan es va tornar a reorganitzar l’Orfeó de Rubí, sota la direcció del mestre Magí Ramèntol.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.