La pastisseria Ventura (cal Morgades) als anys 50

Aquest negoci no sempre havia estat de pastissos sinó que va començar, el 1878, com a botiga de queviures i de productes d’adrogueria

Presentem una fotografia d’autoria desconeguda que va publicar fa temps l’amic Salvador Casanovas (EPD) a la xarxa social Facebook, datada a principis de la dècada dels 50, i que ens mostra el taulell de cal Morgades, que amb el temps esdevindria la pastisseria Ventura, de dolç record per molta gent de Rubí.

Desconeixem la identitat de les persones que apareixen a la imatge, però possiblement el noi era Evarist Ventura, qui treballava a l’establiment i després el va adquirir.

Aquest negoci no sempre havia estat de pastissos sinó que va començar, el 1878, creat per Josep Morgades al carrer de Sant Bonaventura (actual de Maximí Fornés), com a botiga de queviures, de grans i de productes d’adrogueria.

A principis del segle passat van disposar d’una cambra frigorífica la qual va permetre conservar la nata i fer-ne pastissos i ja van començar per introduir-los dins l’oferta del negoci.

Rosa Morgades, fill d’en Joan, va continuar al capdavant de l’establiment, però aviat va fer les Amèriques a la recerca de fortuna. La botiga seria traspassada a un tal Rafael Rossinyol, el qual, a la seva vegada, ho faria a Evarist Ventura, un dels seus treballadors.

Els Ventura es van especialitzar molt més en productes de confiteria i el 1957 van adquirir una altra cambra frigorífica, aquesta vegada elèctrica. El negoci anava bé i Evarist va poder comprar no només la botiga sinó tota la casa (per cert, enderrocada al voltant del 2000).

A l’obrador elaboraven braços de gitano, tortells, coques, torrons i els mítics “croissants” de mantega cruixents (amb fórmula pròpia) que van fer les delícies de tants a la segona meitat del segle passat.  

Albert Ventura, fill d’Evarist, heretà l’establiment, però va morir relativament jove el 1984. A partir d’aquell moment, el negoci va anar decaient fins que el 1996 va tancar les portes.

La informació per escriure aquest article ha estat extreta de l’article de Pere Bel “Comerços que han fet història”, publicat al Butlletí 51 del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí (2007).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.