La "Pista Polideportiva" de la Cooperativa La Rubinense, anys 50

Durant els 80 i fins ben entrats els anys 90 la pista va acollir concerts de Festa Major

La imatge que presentem, d'autoria desconeguda, pertany al fons de l'estudiós local Pere Bel i ha estat publicada en diversos llocs. Se'ns mostra la "Pista Polideportiva" de la Cooperativa La Rubinense durant els anys 50, amb l'accés al seu cafè. A la dreta es trobava el teatre.

Aquesta s'ubicava a l'actual plaça de Salvador Allende, molt propera a la sucursal que tenia aquesta institució rubinenca al carrer Fondo. La posada en marxa de les diverses activitats vinculades a la Cooperativa en aquest lloc va fer que cobrés un gran protagonisme en el món cultural i esportiu de Rubí fins a la dècada dels 80.

Inaugurada oficialment el 1957, sembla ser, segons testimonis com Joan Calaf, que des de finals dels 40 ja acollia alguns esdeveniments. De fet, segons el llibre L'Abans, la foto que presentem és de 1950.

Ressenyem entre aquestes activitats culturals i esportives les actuacions del grup teatral de la cooperativa, nascut el 1945 i anomenat Estudi de Teatre Selecte, que assajava a la pista durant l'estiu i també hi feia representacions en aquesta època de l'any.

També hi tenia el seu local l'Associació d'Escacs Rubinenca, sorgida el 1949, abans que es traslladés posteriorment al pis superior de l'edifici dels actuals jutjats, seu a partir de 1969 de la Cooperativa.

Pel que fa a actes esportius, el Baloncesto Rubí hi jugava els seus partits, tant per part de l'equip masculí com el femení, fins que a finals dels anys 50 es va traslladar a la pista poliesportiva de l'Escola Montserrat. Però no hem d'oblidar moltes altres activitats relacionades amb l'esport rubinenc que hi tenien lloc.

No faltaren tampoc altres esdeveniments com concerts de corals rubinenques o l'elecció de la pubilla de Rubí a partir de 1959.

A partir de ben entrats els 60, la Pista acollí concerts de la Nova Cançó, que organitzava la Secció Joventut Rubinense, com el famós que va oferir Lluís Llach el 1977. També fou als 70 quan hi tingueren lloc algunes assemblees obreres com la dels treballadors de la Francino el febrer del mateix 1977. De fet la Cooperativa allotjà nombrosos actes reivindicatius durant la transició, abans fins i tot de la dimissió de Manuel Murillo, últim alcalde franquista de Rubí.

Finalment, direm que durant els 80 i fins ben entrats els anys 90 la pista acollí concerts de Festa Major (com el de Pere Tàpies el 1980), actuacions de grups rellevants com La Trinca (1982), i balls populars relacionats amb festivitats com carnestoltes, castanyades...

Tota una institució dins l'àmbit cultural, lúdic i esportiu que va desaparèixer en favor de l'actual plaça de Salvador Allende.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.