La plaça d’Anselm Clavé i els seus veïns a principis del segle passat

Era anomenada popularment “plaça de l’Aurora", el nom de la mestressa de la masia de Can Fatjó

La fotografia que presentem aquesta setmana pertany a l’Arxiu Roset i és d’autoria desconeguda. Ens mostra l’actual plaça d’Anselm Clavé a principis del segle passat, aproximadament entre 1907 i 1910, quan rebia el nom popular de “plaça de l’Aurora” i era la plaça més gran de Rubí. Òbviament no hi apareix el monument dedicat a Josep Anselm Clavé, que data de 1951, sinó una font amb un fanal.

El 1993 la imatge fou publicada al Butlletí núm. 37 del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí i Joan Giralt va fer l’encomiable labor d’identificar la majoria de les persones que hi surten. D’esquerra a dreta podem veure l’Antònia amb la nena Filomena en braços; la dona amb davantal blanc és la Dolors; a la seva dreta, la Magdalena Pascual, professora de les Escoles Evangèliques, situades molt a prop de la plaça; al seu davant, asseguda, una dona anomenada “la Madrona”; a la dreta, l’Angeleta, i al seu costat, Josep Solsona, mentre que el nen enfilat al fanal és el seu germà Ramon, que seria un destacat serraller de Rubí (els dos eren fills d’en Martí, que en aquella època tenia l’establiment a la plaça); l’home que sosté la portadora de raïm tenia els cognoms Roca i Pere, i el nen de davant seu és en Grau (potser en Santiago Grau Carol?); l’altre noiet mig ajupit que fa intenció de beure de la font és Joan Gaju; al costat del fanal està Josep Bové; l’home de la dreta del fanal és Antoni Sancho; un dels nens que es troben al seu davant, el quart començant per l’esquerra, s’ha identificat com a Jaume Busquets i Prunés i a la dreta està Mateu Saladrigas i la mare d’en Jaume, la Teresa Prunés i Ricart; finalment, l’amic Giralt també va poder esbrinar la identitat de les persones que es troben en segona i tercera posició començant per la dreta: la Gracieta Cortès i en Fontanals, respectivament.

El fet que Ramon Solsona va néixer el 1899 i que a la foto aparenta ser un nen d’uns 8 a 10 anys d’edat ens dóna una datació bastant exacta de finals de la primera dècada del segle passat.

Hem de dir que la plaça d’Anselm Clavé existia almenys des de 1875, quan es va implementar una important reforma urbanística a Rubí, vint anys després que molt territori de Sant Cugat passés a la nostra població. Era anomenada popularment “plaça de l’Aurora” pel motiu que aquest era el nom de la mestressa de la masia de Can Fatjó, al qual pertanyia el terreny de la plaça i que fou cedit a Rubí amb motiu del pla urbanístic que hem dit abans.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.