El pont del carrer de Cadmo, el gener de 1964

Tant el pont del carrer Cadmo com el de Sant Joan es van inaugurar en el 1964 a càrrec del Ministerio de la Vivienda

La fotografia és de Josep Feliubadaló, fotògraf oficial de l’Ajuntament als anys 60 i pertany a l’Arxiu Municipal de Rubí (Fons Josep Maria Roset). Va ser publicada al Butlletí núm. 58 del Centre d’Estudis Rubinencs i del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí (setembre de 2012).

Hi podem veure una parella de guàrdies civils amb el seu característic tricorni i la seva capa travessant el nou pont del carrer de Cadmo (batejat en aquell temps “Puente 25 de Septiembre”), completament acabat el gener de 1964 i que substituïa el vell construït el 1861 (“pont del Matadero”) i destruït per la rierada el setembre de 1962. Al fons es pot veure el monument realitzat per Josep Maria Subirachs el 1963 en memòria de les víctimes d’aquella catàstrofe  i a la dreta les naus Pich Aguilera, que havien resistit l’embat de les aigües.

El 25 de gener de 1964 es complien 25 anys de l’entrada de les tropes “nacionals” a la vila de Rubí i calia celebrar-ho amb grans esdeveniments. El “plat fort” va ser la inauguració dels dos ponts nous de la riera (el del carrer de Cadmo i el del carrer de Sant Joan), que es construïren a càrrec del Ministerio de la Vivienda, així com el monument de Subirachs. També es varen lliurar aquell dia 161 títols de propietat a les famílies damnificades dels habitatges que s’estaven construint i que formarien l’actual barri del 25 de Setembre.

Les autoritats presents eren el governador civil Antonio Ibáñez Freire, el president de la Diputació de Barcelona (el marquès de Castellflorite), el bisbe-arquebisbe Gregorio Modrego i el capità general de la IV Regió Militar Luis De Lamo, entre moltes altres persones (directors generals, inspectors, delegats...). Va ser el capità general qui va tallar la cinta i va inaugurar tant el pont com el monument, per després dirigir-se amb tot el seguici a fer el mateix a l’altre situat entre el carrer de Sant Joan i la pujada de Can Fatjó.

Al Casino Espanyol les autoritats varen ser obsequiades amb un vi d’honor, tal com era costum en aquells temps, i posteriorment es celebraren un conjunt de concerts a les principals places de la població a càrrec de la banda de música del Regimiento de Jaén, a més d’altres actes com sardanes i un partit de futbol entre la Unió Esportiva Rubí i el Palafrugell, en què l’equip local va guanyar per 5 a 1.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.