La portalada romànica de l’església de Sant Pere de Rubí

A la paret interior d'aquesta porta es varen trobar les restes d'un arc que possiblement formaria part de la del segle XI

La imatge fou presa per l’autor d’aquestes línies el novembre del 2010 i ens mostra la portalada romànica de l’església de Sant Pere de Rubí, a la façana de ponent, que data d’èpòca medieval.

Si bé la meitat superior de la façana fou bastida al segle XI quen es reconstruí el temple després de les incursions del cabdill àrab Al-Mansur, la porta es va refer en un moment posterior, concretament a la segona meitat del segle XIII, segons l’arqueòleg Antonio Moro, si bé en altres llocs l’hem trobat datada en el segle anterior. Està formada per un arc de mig punt construït amb grans dovelles al voltant del qual es pot veure una línia d'imposta decorada i unes fines arquivoltes que reposen en dues fines columnes laterals. Aquestes disposen a la seva part superior d’uns capitells decorats amb fulles d'acant estilitzades i la mateixa ornamentació es troba a les impostes que es troben al seu costat. Curiosament la porta romànica no disposa del típic timpà que caracteritza aquestes entrades.

A la paret interior d'aquesta porta es varen trobar les restes d'un arc que possiblement formaria part de la del segle XI, és a dir, la de la gran reforma de la qual hem parlat anteriorment.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.