Quan el Castell era una residència senyorial

 

En aquesta foto, presa per l'autor d'aquestes línies el maig de 2010, podem veure la façana del castell de Rubí que dóna a la banda est, que es veu des de diversos punts del centre de Rubí. Destaquem-hi els dos finestrals gòtics del segle XV, així com una finestra adintelada a la part dreta, per sota de la qual es destaca un arc apuntat de sosteniment i part d'un altre, que servien per reforçar la paret, feta de tàpia i revestida de carreus de pedra que molt probablement procedien de Can Fatjó.

 

Aquest cos oriental del castell té 21,5 m de llargària i 3,8 d'amplada i la part superior, abans de principis del segle XVIII, estava coronada per merlets, que foren extrets per poder fer la teulada a un sol vessant.

  

En els moments en què es feren aquests finestrals gòtics, l'edifici era la residència senyorial dels Torrelles, una important família catalana del segle XIV i XV. I és que cal destacar els grafits amb representacions navals que hi havia a les parets interiors de la planta superior, dels quals ja em vam parlar fa temps en aquesta secció. El 1443 el castell va passar a mans de Joaneta de Jesualdo i, posteriorment, a la família Oms, al segle XVI, i ja des d'aquesta època a poc a poc va anar convertint-se en una masia.