Les restes actuals de la masia de can Pòlit

Aquesta masia va començar a rebre el nom de “can Pòlit” de finals del segle XVII, per corrupció lingüística d’”Hipòlit”

La fotografia va ser presa per l’autor d’aquestes línies el juny de 2022 i mostra l’estat actual de les restes de l’antiga masia de can Pòlit, situada a la part nord del terme de Rubí i a la banda dreta de la riera. Els vestigis d’aquest mas varen ser tornats a la llum per en ocasió del Dia de la Terra de l’any passat per Rubí d’Arrel i el Centre Excursionista de Rubí, amb la col·laboració de La SoniK. Concretament són el pou i les restes d’un safareig. Surt esmentat el 1136 amb el nom de mas Lloret, que seria abandonat el segle XIV a causa de la pesta negra.

El 1610 Joan Ramoneda, de la masia que porta el seu nom, posseïa terres que havien estat del mas, però el 1656 ja tenim constància d’un Francesc Hipòlit, que s’hi establí.

Aquesta masia va començar a rebre el nom de “can Pòlit” de finals del segle XVII, per corrupció lingüística d’”Hipòlit”. De fet ja el 1770 observem que el cognom Hipòlit a canviat pel de Pòlit, quan la pubilla Maria Pòlit es va casar amb Pau Montmany, del qual enviudaria i tornaria a contraure matrimoni amb Salvador Torrella el 1777. A partir d’aquest any el mas seria dels Torrella, encara que sempre amb la seva vinculació als amos de can Ramoneda, que tenien les terres.

La masia es va abandonar a principis del segle passat i a a poc a poc anaren desapareixent les seves estructures, fins que el 2022 un grup de persones de Rubí pertanyents a les entitats esmentades al principi d’aquest article, varen aconseguir recuperar alguns elements de can Pòlit i realitzaren també la neteja i condicionament de l’entorn.

Aprofitem també per anunciar que aquestes restes constituiran un dels punts d’interès de la Caminada Nocturna d’aquest any, que tindrà lloc la nit del 7 d’octubre.

I acabarem aquestes ratlles esmentant un curiós dir popular de Rubí que deia: “Tron a cap de riu, pluja a can Pòlit”, cosa que volia dir que no hi havia amenaça de cap tempesta.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.