Les restes d’un temple romà a Rubí?

D'aquests tres fragments de cornisa, un va aparèixer en un lloc indeterminat de la plaça del Dr. Guardiet i conserva grafits medievals

La fotografia va ser presa als anys 80 del passat segle, probablement per l’estudiós local Francesc Margenat i pertany al fons fotogràfic de la fundació Museu-Biblioteca de Rubí. Ens mostra tres fragments de cornisa romana de marbre de Carrara conservats als magatzems provisionals del Museu de Rubí.

Un va aparèixer en un lloc indeterminat de la plaça del Dr. Guardiet i conserva grafits medievals, entre ells la signatura Rodoardus Pbr Ermes[...], afegida pel prevere de Sant Pere de Rubí Rodoard molt probablement a la primera meitat del segle XI, quant Ermesinda o Ermessenda (de la qual conservem al grafit només les 5 primeres lletres del seu nom) era comtessa de Barcelona. Era costum en època medieval aprofitar elements romans en la confecció d’altars i restauració d’edificis i probablement, com pensa Francesc Margenat. aquest fragment de cornisa formaria part del suposat altar de la nostra parròquia en aquells temps.

Una altra secció de la cornisa fou trobada al carrer de Santa Llúcia, és a dir, no molt lluny de l’església, mentre que el tercer fragment és de procedència indeterminada, encara que, segons ens va explicar Margenat fa anys,  l’historiador i conservador del Museu de Rubí Josep Serra i Rosselló afirmava que fou recuperat a un lloc situat a la banda dreta de la Riera.

Els tres fragments de cornisa estan realitzats en marbre de Carrara i estan datats al s. II. Probablement foren elaborats per escultors i picapedrers especialitzats, a la ciutat de Tarraco, capital de la província romana Tarraconense. Són testimoni l’existència d’un possible edifici públic o religiós en algun lloc del centre de Rubí, que en aquells temps de l’imperi Romà podria haver estat la petita ciutat de Rubricata, esmentada únicament pel geògraf Claudi Ptolomeu al segle II de la nostra era.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.