Ricard Escudé, el gitano boxejador de Rubí

Brillava al món de la boxa com a "La Gran Esperanza" i fou campió d'Espanya

La fotografia d'aquesta setmana és del fons Marroyo, d'autoria desconeguda, i va ser publicada al llibre "Rubinencs del segle XX", editat pel Grup Fotogràfic "El Gra". Podem veure a un Ricard Escudé de mitjana edat assegut a un sofà o una butaca on a la tauleta adjacent es troba una fotografia de quan brillava al món de la boxa com a "La Gran Esperanza".

Nascut a Rubí el 1930, pertanyia a la comunitat gitana de la nostra localitat i era de la família de "Ca l'Alemany". Aquest malnom li venia a causa que el pare d'en Ricard portava sovint unes polaines de cuir de mitja cama i era alt i ros.

El seu oncle era "el Tonet Gitano", patriarca de la comunitat, que vivia, segons explica Anna Terrats al seu llibre 'La capsa dels records', davant del camp de les Monges (ara escola Regina Carmeli). Un altre grup d'ètnia gitana vivia al carrer de Sant Magí, prop de la cruïlla amb el de Sant Josep.

Va participar en 90 combats al llarg de la seva vida, dels quals només en va perdre 6. Fou campió d'Espanya en pes mig el 1948 i en pes mig-fort el 1952. També formaria part de la selecció espanyola en aquest esport i actuà en diverses competicions internacionals.

Va morir a una residència de Mataró el 2019, víctima d'un càncer.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.