La Sala del Celler, al Museu Etnogràfic Vallhonrat

Crec fermament que, després de la mort d'en Pere, la seva família continuarà aquesta gran tasca de conservació i difusió

La setmana passada la cultura de Rubí va estar de dol a causa de la defunció d'en Pere Vallhonrat, director i conservador des de 1977 del Museu Etnogràfic que porta el seu nom i que és tota una institució de referència a la nostra ciutat.

Vull fer, per tant, un petit homenatge a aquest prohom de Rubí i a la seva labor, presentant una fotografia extreta de la web del museu on podeu veure la Sala del Celler, plena d'objectes etnogràfics que ens mostren la gran importància que va tenir la vinya al nostre territori. De fet podem gaudir de diferents sales: la dels invents del segle XIX i principis del XX, la del mobiliari, la d'arqueologia, tot amb el sabor entranyable dels museus d'abans.

L'edifici és un casal del segle XVIII, amb una bella torre de maó, on es van establir els Vallhonrat en aquells temps. Dos segles després, Miquel Vallhonrat, pare d'en Pere, va iniciar una col·lecció d'objectes antics que moltes vegades eren cercats per ell mateix i que va nodrir amb altres procedents d'aportacions de persones de Rubí.

El museu compta actualment amb unes 9.000 peces repartides en les sales que hem esmentat, que es complementen amb una dedicada a l'artista del vidre Pons Cirac, inaugurada fa pocs mesos, l'auditori obert a les activitats de diverses associacions culturals, i el Biblioespai, amb una col·lecció de llibres i publicacions antigues.

Un jardí amb oliveres centenàries i un safareig del segle XIX són un magnífic complement de la visita a les dependències del museu.

El Museu Etnogràfic Vallhonrat va rebre el 2019 la Creu de Sant Jordi i el 2021 va editar un magnífic volum on s'exposava la seva història, la dels seus protagonistes i les principals peces del seu fons. També s'incloïen col·laboracions de moltes persones i entitats culturals de Rubí.

Actualment, s'està fent una notable tasca d'apropar els fons museístics a les escoles, especialment a través d'una col·lecció de llibres destinats al públic infantil obra de Núria Julià i Elena Boixader.

Crec fermament que, després de la mort d'en Pere, la seva família continuarà aquesta gran tasca de conservació i difusió del patrimoni museístic de la institució.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.