Silvestre Torra, un cineasta de Rubí

Entre el 1968 i el 1970 va organitzar els anuals Jocs Florals de Cinema a Rubí

La fotografia s’ha extret de la pàgina web www.nuvol.com i ens mostra Silvestre Torra, mort el 2018, darrera la seva càmera.

Aquest no molt conegut cineasta rubinenc havia nascut a Rubí el 1926 i ben aviat va manifestar un gran interès per l'art escènic. Fou ballarí de l'Esbart Dansaire i membre del grup teatral "Fortitud" als anys 40. Però la seva gran passió seria el cinema i la primera producció pròpia va ser del 1955 ("Lecciones de Inglés""), estrenada el Cinema Domènech l'any següent amb gran èxit de públic. Això l’animaria a crear la productora SITO Films.

Entre el 1968 i el 1970 va organitzar els anuals Jocs Florals de Cinema a Rubí. També va participar en molts concursos de cinema, tan nacionals com estrangers.

A més del ja esmentat "Lecciones de Inglés", hem d’esmentar dins la seva obra, composta de més de 100 pel·lícules, moltes d’elles curtmetratges, "Els gots rodolen i es trenquen" (1971) i "Érase una vez un país" (1977), aquest sobre la Transició.

Quant a documentals podem ressenyar "Altafulla i rodalies" (1954); "Franco a Rubí" (1963), rodat en ocasió de la visita del mandatari espanyol a la nostra vila després de la rierada; "Santes Creus" (1973); "Happening 1975" (1975), rodada a Caldes de Montbui; "Recordant a Pau Casals" (1978); "Andorra 700 anys d'història" (1979); "Intimitat de l'escultura" (1980), presentada al festival de Cannes d'aquell any, i "Santiago Rusiñol" (1986). El 2011 va acabar el seu gran reportatge de cinc hores de duració "Rubí Segle XX".

Malgrat aquesta carrera, Silvestre Torra no surt esmentat als manuals de la història del cinema català i buscant per la xarxa en trobareu poques mencions.

El 2011 se li va retre un homenatge a la Biblioteca Mestre Martí Tauler en forma d'exposició sota el títol "El cinema amateur. Homenatge a Silvestre Torra" i es projectaren diverses pel·lícules de Silvestre Torra.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.