La Torre Bassas o Torre Llopis

Fou construïda a mitjans dels anys 20 com a casa d’estiueig del matrimoni Llopis, que havia fet fortuna exercint d’actors al teatre Romea

La fotografia, presa per l’autor d’aquestes línies, data de març de 2013 i ens mostra l’aspecte de la torre Bassas o Llopis des del carrer de Sabadell, a la Serreta.

Actualment propietat de l’Ajuntament, que des de 1998 amb el nom d’Espai Jove Torre Bassas, l’ha destinada a punt de trobada i informació juvenil depenent del Servei de Joventut de la casa gran, fou construïda a mitjans dels anys 20 com a casa d’estiueig del matrimoni del senyor Llopis i la seva dona, procedents de Barcelona, que havien fet fortuna exercint d’actors al teatre Romea.

Per fer la casa es va aprofitar una construcció rural anterior envoltada de camps de conreu. Presenta una planta similar a la d’una creu grega, així com una torre mirador adossada. Es tracta, en el seu conjunt, d’un cos poligonal amb una pèrgola orientada al sud. Les finestres estan decorades amb vidres de colors i tenen fusteria de persiana de llibret, cosa que denota una pervivència modernista. Els coronaments estan constituïts per boles de ceràmica vidrada de color verd. També hi podem veure jardineres amb decoració ceràmica d’escacs blaus i blancs i de picadís. La torre també tenia uns horts, com era habitual en aquestes residències de persones benestants en aquella època.

Es tracta, en plena època noucentista, d’una construcció privada que encara manté els gustos del modernisme.

Actualment es troba protegida al catàleg de patrimoni com a Bé Cultural d’Interès Local.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.