El Vapor Nou i el seu pont penjant

La fotografia fou presa per Josep Pallarols els anys 50 i ha estat acolorida per Josep Cornella

En primer pla podem veure el pont penjant construït el 1897 per facilitar el pas des del centre del poble, passant per l’Escardívol, als obrers i obreres de la fàbrica del Vapor Nou, que podem observar darrera de la imatge amb la seva xemeneia fumejant.

A la dreta podeu observar una de les casetes del barri de l’Escardívol, arrasat per la rierada del 1962.

Com podeu intuir a través de la fotografia, el curs de la riera era estret, rodejat de canyes, i l’aigua vorejava les edificacions situades al seu costat.

El pont penjant va ser instal·lat pels germans Ribas (Lluís, Rosend i Frederic), amos de la fàbrica. Curiosament es va inaugurar el mateix any, 1897 com hem dit, que va arribar la llum elèctrica a Rubí i l’aigua corrent.

Per assolir “l’altra banda de la riera”, abans s’havia de passar pel pont del “matadero” (és a dir, del carrer de Cadmo) o bé creuar directament la riera mullant-se les cames o saltant per les pedres de la llera. El pont no només servia per accedir a la fàbrica, sinó que moltes persones l’aprofitaven també per anar a can Xercavins. Es va construir amb pilars d'obra i formigó i cables trenats metàl·lics, i disposava d’una passarel·la feta de taulons gruixuts que va aguantar moltes rierades fins a la del 1962, que el va arrasar. A tall d’anècdota direm que molts infants (i no tan infants) sovint jugaven fent balancejar aquesta passarel·la.

El pont, després del desastre de la rierada, seria substituït per l’actual que enllaça el carrer de Sant Joan amb l’avinguda de Castellbisbal.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.